Prosvetari najavili svakodnevno skraćivanje časova

Foto: Reflektor

Nakon propalih pregovora sa Ministarstvom prosvete sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja donela su odluke da od ponedeljka, 24. septembra, uđu u zakonski štrajk, odnosno svakodnevno skraćenje časova na 30 minuta.

Pre toga biće održan i ranije planiran štrajk u sredu 19. septembra najavili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikaau radnika u prosveti Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije.
To će biti treće skraćivanje časova od početka školske godine.

Pregovori sindikata obrazovanja sa resornim ministrima se nastavljaju u utorak, 18. septembra.

Podsetimo, četiri reprezentativna sindikata protestuju jer su prosvetari prema sistemu platnih razreda smešteni u osmu platnu grupu, za razliku od ostalih zanimanja sa istim stepenom obrazovanja koji su u devetoj.

Komentarišući predlog Ministarstva prosvete da se u toj grupi, sem nastavnika koji rade u otežanim uslovima i koji imaju zvanje, nađu i razredne starešine, Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“, kaže da za državu nije veliki trošak da u 9-1 platnoj grupi budu svi nastavnici. Za to je potrebno svega jedan do 1,5 odsto prosvetnog budžeta, napominje Živanović i dodaje da se država verovatno plaši nekog budućeg povećanja ako sve zaposlene u prosveti sa sedmim stepenom stručnosti svrsta u 9-1 grupu.

Slobodan Brajkovć, predsednik SRPS-a, kaže da nema ništa protiv da se prosvetari odreknu dela najavljenog povećanja plata, u korist startne pozicije u devetoj platnoj grupi i prvom platnom razredu. On ocenjuje da država na sve načine pokušava da posvađa prosvetne radnike, jer su „sada u školama svi protiv svih“. Na ovaj način tumači ponudu da razredno starešinstvo bude uslov za startnu poziciju u 9-1 platnoj grupi.

Ovaj predlog izazvao je oprečna mišljenja i na društvenim mrežama, pošto neki prosvetni radnici smatraju da direktori svojim miljenicima dodeljuju razredno starešinstvo, dok drugi tvrde suprotno – da direktori na ovaj način kažnjavaju kolege sa kojima nisu u dobrim odnosima. Prema važećim propisima, naknada za starešinstvo iznosi četiri odsto i isplaćuje se kao dodatak na platu.