Otvorena izložba „Slikari-ratovi-pejzaži“

Foto: Promo/Umetnička galerija "Nadežda Petrpvić"

Čačak – Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ priredila je izložbu „Slikari-ratovi-pejzaži“.

Izložba je posvećena svim srpskim slikarkama i slikarima kojima je deo života i rada zahvatio i oblikovao ratni vihor i ukazuje da, u 2018. godini, proglašenoj za godinu kulturnog nasleđa u Evropi, njihova dela pripadaju posebno važnom segmentu evropske kulturne prošlosti.

Tema izložbe je pejzaž i prikazuje jedan istorijski pregled razvoja i zastupljenosti ovog motiva u srpskom slikarstvu.

Autor izložbe je Dragana Božović, kustos galerije. Kroz izložena dela prati se odnos slikara i slikarki prema pejzažu kao likovnom motivu sa akcentom na stvaralaštvo u vreme ratnih i poratnih godina. Na izložbi se nalazi ukupno 36 umetničkih dela.

Zastupljeni umetnici rođeni su između 1870. i 1930. godine i time pripadaju generacijama čiju su mladost ili zrelo doba obeležili Prvi i Drugi balkanski i Prvi i Drugi svetski rat, odnosno, većinom su učestvovali u ratovima kao borci, dobrovoljne bolničarke i ratni slikari. Izložena dela nastala su između 1900. i 1960. godine.

Izložena dela pripadaju fondu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ osim radova Dimitrija Mite Petrovića i Branka Stankovića. Kuriozitet izložbe je izlaganje crteža Dimitrija Mite Petrovića, oca Nadežde Petrović – prvog učitelja crtanja u Čačku, nesuđenog umetnika, ali jednog od prvih srpskih ratnih slikara još iz vremena srpsko-turskih ratova.

Njegova dela su prvi put izložena i prvi put su se našla pored slika njegove slavne ćerke Nadežde Petrović.

Takođe, njegova dela podsećaju da se ove godine navršilo i 140 leta od završetka srpsko-turskih ratova. Dela Dimitrija Mite Petrovića za izložbu je ustupio Narodni muzej u Čačku, a uspostavljena je saradnja i sa KUD „Abrašević“ iz Čačka koji je ustupio delo umetnika Branka Stankovića.

Izložba je realizovana zahvaljujući Gradu Čačku i Ministarstvu kulture i informisanja. Za sve posetioce je otvorena do 09. decembra.