CNC mašina Mašinsko-saobraćajne škole Čačak privukla pažnju na Tesla festu

Foto: Novosti / D. Dozet

I ovog oktobra su se već po tradiciji u Novom Sadu okupili vredni ponalazači da na 32. Međunardonom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla festu“ predstave nova otkrića, razmene iskustva i eventualno uspostave saradnju radi plasmana svojih novotarija na tržištu.

Među stotinak izlagača prijavljenih za ovu četvorodnevnu manifestaciju u SPC „Vojvodina“, pažnju prvog dana privukla je Mašinsko-saobraćajna škola iz Čačka sa CNC glodalicom, „pametnom“ mašinom, koju su zajednički projektovali i proizveli profesori i učenici i za tu inovaciju već osvojili niz nagrada.

– Ova mašina pokreće se i upravlja pomoću računara, odnosno, bazirana je na kompjutersko-numeričkoj kontroli – CNC. Za efikasan rad na njoj potrebna su znanja pre svega iz matematike i tehničkog crtanja – objašnjava, za „Novosti“, Mateja Zečević, učenik trećeg razreda čačanske MSŠ.

A profesor Dragiša Petković dodaje da je glodalica, nastala kao rezultat znanja i zalaganja đaka i nastavnika MSŠ, namenjena pre svega podizanju kvaliteta nastave u toj školi, koja je među prvima u Srbiji pokrenula dualno obrazovanje.

Međunarodni žiri dodeliće u ponedeljak zlatne, srebrne i bronzane medalje najuspešnijim učesnicima „Tesla festa“.

UČESNICI

NA „Tesla festu“ su pronalazači, mladi talenti, predstavnici institucija i kompanija iz Srbije, Kine, Rusije, Indije, Rumunije, Republike Srpske, Češke, Portugalije, Sirije i UAE.