Zahvaljujući meri novo zapošljavanje, posao dobila 61 osoba

Foto: Reflektor

Čačak – Predstavnici grada Čačka i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), uručili su danas 57 rešenja poslodavcima koji će na osnovu mere novo zapošljavanje, odlučili da uposle 61 lice.

Za meru novo zapošljavanje lokalnim budžetom opredeljno je 14.000.000 dinara. Sredstva za zapošljavanje dobila je i firma “Fig”, koja se bavi izradom nošnji i košulja. Namera im je bila da zaposle dva tekstilca, međutim sredstva su im odobrena za jednog.

„Zastupam sina koji je prošle godine osnovao sopstvenu firmu. Subvencije nam mnogo znače, jer sam ih ja prethodnih godina koristila za svoju firmu. Plan je da proširimo proizvodnju i zaposlimo još radnika“, rekla je Milka Popović.

Milka Popović, foto: Reflektor

Direktor Filijale NZS u Čačku, Saša Obradović, rekao je da je za ovu meru konkurisalo 67 poslodavaca za 95 nezaposlenih, međutim novca je bilo samo za 57 zahteva, odnosno 61 lice.

„Od 61 osobe, kojima su sredstva odobrena, tri su invalidna lica, jedan je samohrani roditelj i pet roditelja kojima je odlukom suda povereno staranje o deci“, rekao je Obradović.

Obradović kaže da je ovo najstarija i najpopularnija mera u našem gradu, zahvljajući kojoj je u proteklih 12 godina 700 Čačana dobilo posao.

Saša Obradović, foto: Reflektor

„Poslodavac je obavezan da nezaposleno lice primi u radni odnos na neodređeno vreme i da ga drži minimum godinu dana. Za svakog novozaposlenog predviđeno je 220.000 dinara, a za nezaposleno lice i iz kategorije teže zapošljivih 300.000 dinara.

Pomoćnik gradonačelnika Mirjana Đoković, podsetila je da je za ovu godinu budžetom grada opredeljeno 40.000.000 dinara za pet mera aktivne politike zapošljavanja.

„Za javne radove i stručnu praksu opredeljeno je po 7.000.000, 9.000.000 za aktivnu meru samozapošljavanja i 3.000.000 dinara za obuku. Od ove godine mogu da apliciraju i firme iz javnog sektora, 35 mladih visoko obrazovanih našlo je posao. Što se tiče samozapošljavanja konkurs je otvoren do 15. jula, a onda ostavljamo kolegama iz NSZ još 15 dana da završe bodovanja i da 01. avgusta imamo ljude koji su dobili sredstva kao podsticaj za otvaranje privatnih firmi“, rekla je Đoković.

Mirjana Đoković, foto: Reflektor

Prema njenim rečima, u ovom trenutku nije realizovana obuka za poznatog poslodavca.

„Čekamo izjašnjenje našeg prvog investitora, firmu ‘Forvark’. Ukoliko budu iskazali potrenu da su im neophodna sredstva za obuku, mi smo opredelili 3.000.000 dinara za te namene iz lokalnog budžeta. Ukoliko on bude hteo da sopstvenim sredstvima finansira obuku, onda ćemo mi izvriti rebalans i 3.000.000 prebaciti na neku od mera gde imamo veće potrebe“, objasnila je Đoković.

On je naglasila da je Čačak 2013. godine bio lider kada je u pitanju odvajanje sredstava iz loklanog budžeta za zapošljavanje

„Ono što je jako važno jeste da nemamo nezadovoljnih ljudi. Onog trenutka kad prekršimo proceduru imaćemo nezadovoljne ljude, nezadovoljne poslodavce, nezaposlene, ali trudimo se da sve teče kako treba“, rekla je Đoković.

Gradonačelnim Čačka Milun Todorović, izrazio je želju da što više ljudi dobije posao.

Milun Todorović, foto: Reflektor

„Po prvi put u junu broj nezaposlenih na evidenciji NSZ u Čačku bio je 7.940. Intenzivno radimo i na domaćim investicijama, ali i na stranim. Ubeđen sam da će ‘Viland elektrik’ već tokom leta i jeseni, a ‘Forvark’ tokom zime i naredne godine zaposliti više naših sugrađana. Idemo u borbu za što više zaposlenihm“, rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, ciljevi su visoki i ono što ga raduje jeste da se broj zaposlenih u fondu PIO povećava i da je sada zaposleno 33.200 ljudi.

„Cil je da zaposlenih bude više od 35.000, to je najvažnije, kao i da broj nezaposlenih bude ispod 6.000. Takođe, imamo i 28.000 penzionera o kojima vidimo računa kroz razne socijane politike i druga davanja iz budžeta. Najava da će do kraja godine biti povećane penzije takođe nas raduje“, zaključio je Todorović.