Večeras promocija knjige „Rusofobija kod Srba 1878-2017“

Foto: Promo

Čačak – U sali Skupštine grada Čačka, večeras će biće organizovana tribina o knjizi Dejana Mirovića „Rusofobija kod Srba 1878-2017“, sa početkom u 19:00 sati.

Knjiga „Rusofobija kod Srba 1878-2017.“ otvara raspravu o tabu temi srpske kulture i politike. Postavlja pitanje da li je negativni odnos Srba prema Rusiji u skladu sa našim nacionalnim interesima ili je uvezen sa Zapada?

Ova knjiga pokriva širok istorijski luk rusofobskih sadržaja u javnom životu Srbije. On počinje od Berlinskog kongresa i razvoja višestranačja u Srbiji, pa do današnjih dana. Knjiga dr Mirovića naslanja se na teorijska istraživanja evropskih i ruskih autora koji su se već bavili rusofobijom, Dela Kjeze, Hanesa Hofbauera, Gi Metana i Šafareviča. Istovremeno, ona je i originalna u uviđanju na koji način se rusofobska shvatanja prenose u delovanje političke i kulturne elite jedne države čiji narod je tradicionalno rusofilski.

Stoga, autor osvetljava i jedan od značajnijih društvenih procepa u srpskom društvu. On pokazuje na koji način dugotrajno delovanje nasleđenih predrasuda utiče na donošenje odluka od kojih zavisi sudbina jednog naroda.

Recenzenti knjige su prof. dr Slobodan Antonić i prof. dr Milo Lompar.

O politici i ideologiji rusofobije i tajni međunarodnih odnosa Srbije govoriće dr Zoran Čvorović, dr Vladimir Dimitrijević, i autor knjige, Dejan Mirović. Publici će se obratiti i izvršni urednik u Izdavačkoj kući Catena mundi, Nikola Marinković.