Usvojena strategija bezbednosti i zdravlja na radu

Foto: Freestockcenter

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju bezbednosti i zdravlja na radu za period od 2018. do 2022. godine sa Akcionim planom.

S obzirom na to da je neophodno strateško rešavanje problema smanjenja broja povreda na radu, posebno onih sa smrtnim ishodom, primenom Strategije biće unaspređeni bezbednost na radu i uslovi rada, kako bi se sprečile povrede na radu i profesionalne bolesti i očuvalo zdravlje radno aktivnog stanovništva.

Cilj primene strategije u ovom periodu jeste smanjenje povreda na radu za pet odsto.

Usvojen je Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Razvoj rečne transportne infrastrukture u Srbiji između naše države i Evropske investicione banke.

U saopštenju se navodi da je ovaj projekat izuzetno značajan, jer unapređuje sve infrastrukturne elemente unutrašnjeg vodnog transporta, kao što su luke, plovni putevi i Intelignetni saobraćajni sistemi, a istovremeno time ispunjavamo obaveze koje proizilaze iz pristupnog procesa Evropskoj uniji.

Na sednici je usvojen Projekat javno-privatnog partnerstva „Energetska sanacija i ugovorno isporučivanje toplotne energije Ekonomskom fakultetu u Kragejevcu“.

Izgradnjom sopstvene kotlarnice, zamenom spoljnih prozora i vrata, primenom ESCO modela u potpunosti će biti rešen problem energetske neefikasnosti. Nakon perioda od deset godina privatni partner predaće opremu Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu u vlasništvo, a uštede će biti i do 58 odsto.

Članovi Vlade doneli su Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje sporazuma između vlada Srbije i Francuske o aktivnostima Francuske agencije za razvoj (AFD) i Društva za promociju i učešće u ekonomskoj saradnji (PROPARCO) u Srbiji.

Vlada Srbije dodelila je nacionalna sportska priznanja Draganu Ristiću i Laslu Šuranjiju za osvojene zlatne medalje na svetskim takmičenjima u paraolimpijskoj disciplini streljaštvo, koja su održana u Hrvatskoj i Brazilu.

Usvojeni su i Zaključak o usvajanju Finansijskog sporazuma između Srbije i Evropske komisije u vezi sa podrškom sektoru energetike, koja je obezbeđena u okviru Akcionog IPA prigrama za Republiku Srbiju za 2017. godinu, kao i Zaključak o usvajanju Finansijskog sporazuma između Srbije i Evropske komisije u vezi sa podrškom sektoru zaštite životne sredine, koja obezbeđena u okviru Akcionog IPA programa za 2017. godinu.