U prvoj polovini godine u lučanski budžet se slilo 267.000.000 dinara

Foto: TV Telemark

Lučani – U prvih šest meseci ove godine u budžetu opštine Lučani, ostavren je prihod u iznosu od 267.000.000 dinara što je realizcija od 65 odsto od planiranog.

Budžet je manji za 125.000.000 dinara od planiranog, ali je veći za 13,5 miliona dinara u odnosu na isti period u prošloj godini.

Do povećanja prihoda u odnosu na prošlu godinu, došlo je usled povećanja prihoda od poreza na zarade, zatim poreza na prihode od samostalne delatnosti, kao i poreza na imovinu pravnih i fizičkih lica. Tako je u prvoj polovini godine ostvaren suficit od 1,4 miliona dinara.

U budžet opštine Lučani se u ovom periodu slilo 16,5 miliona dinara za sprovođenje projekata u oblasti socijalne zaštite, za promociju turizma, sufinansiranje manifestacije Sabora trubača, za upravljanje migracijama, za predškolski program, adaptaciju zgrade Opštinske uprave opštine Lučani.

Predsednica opštine Lučani, Vesna Stamboli, rekla je da se vodi računa o svakom dinaru i da se lokalna uprava trudi da pored realnih prihoda dobije što više donacija i subvencija od resornih ministarstava kao i od Kancelarije za javna ulaganja.

Na sednici Opštinskog veća istaknuto je da je za rekonstrukciju sportskog centra u Guči, gde se održavaju glavni sadržaji Sabora trubača, Ministarstvo turizma izdvojilo 10.000.000 dinara, dok bi iz budžeta opštinske kase trebalo da se izdvoji još 14.000.000 dinara.

„Da bi se realizovala transakcija sa resornim ministarstvom, neophodno je da lokalna samouprava obezbedi svoje učešće i raspiše javnu nabavku. Glavni i najveći problem je taj što objekti nisu u vlasništvu nad objektima. Igrališta su uknjižena na fudbalski klub Dragačevo, tribine i pozornica su u vlasništvu Kulturnog centra i sad bi opština trebalo da izdvoji sredstva iz budžeta i uloži u objekat koji nije opštinsko vlasništvo što je apsolutno protivzakonito“, rekla je Stambolić.

Prema njenim rečima, pre sedam, osam godina Mesna zajednica Lučani imala je inicijativu za rekonstrukciju bazena u Lučanima, ali je tada rečeno da se ne može finansirati ništa što nije u vlasništvu opštine.

„Sličan je primer je i lučanska biblioteka u koju ne možemo da ulažemo, jer nije vlasnik opština“, objasnila je Stambolić.