Todorović: Nemački investitori u Čačku dobiće adekvatne kadrove kroz dodatne obuke

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, foto: Reflektor

Čačak – Nemačke kompanije „Viland” i „Forverk” koje su otvorile svoje pogone u Preljini, zadovoljne su sa našim radnicima. Nakon tronedeljne obuke u Nemačkoj, ljudi, nebitno koje stručne spreme, dobijaju šansu da rade, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„Od 7.200 nezaposlenih nama nedostaju zavarivači, bravari, tekstilni radnici to se može nadomestiti i kroz samu obuku u firmama ali i kroz dual, kao što je slučaj sa modnim krojačem. Deca već drugu godinu su u sistemu dualnog obrazovanja za ovo zanimanje i prezadovoljna su, idu u naše velike respektabilne kompanije. To je proces koji traje, minamalno četiri godine, dok se ne dođe do nekog znanja i kadrova kako naše tekstilne tako i mašinske i metalne industrije. Takođe kompanije mogu same da edikuju radnike do sertifikata”, kazao je Todorović.

Prema njegovim rečima od ukupnog broja nezaposlenih 60 odsto su žene, a tu spadaju i teže zapošljive kategorije kao što su mladi, stariji od 50 godina kao i Romi.

„Mi ne možemo da naredimo bilo kome da zaposli bilo koga, ali ćemo akcionim planom za zapošljavanje probati da im pomognemo. Trenutno imamo potrebu za 350 radnika u tekstilnoj industriji, naše dve velike kompanije, trenutno imaju radnike i kroz dual ali i kroz svoju obuku. Tako treba da urade i Viland i Forverk. Naša borba je da obezbedimo svakom ko želi da ostane u Čačku ili da se vrati da pošteno zaradi svoju platu, radno mesto, imao on treći stepen ili bio mladi inženjer”, zaključio je Todorović.