Terzić: Javna svojina grada Kraljeva nije besplatna

Foto: Grad Kraljevo

Kraljevo – Gradska uprava u Kraljevu nedavno je donela je rešenje o davanju saglasnosti „Orion Telekomu“ za postavljanje kablovskih instalacija na stubovima javnog osvetljenja u prvoj zoni, a gradonačelnik Predrag Terzić kaže da svi koji koriste javnu rasvetu moraće da plaćaju zakup.

On je podsetio da je na početku mandata ove gradske vlasti doneta odluka o naplaćivanju prava službenosti kada neko od operatera (Telekom, EPS), kompanije, pojedinci koji zidaju hidroelektrane želi da koristi zemljište koje je svojina grada Kraljeva.

„Onda smo naplaćivali po dužnom metru, u zavisnosti od zone grada, određeni iznos sredstava. Na taj način smo prvo uvećali prihode grada, a uspeli smo i da konačno pokažemo da javna svojina grada Kraljeva nije besplatna, moramo da naplatimo nešto što je naše. Ukoliko neko želi da koristi javnu svojinu grada, on to mora da plati. S druge strane, građani znaju da, u pogledu kablovskih operatera, u pogledu njihovih instalacija, postoji opšti haos u gradu, stubovi javne rasvete su nam se pretvorili u paukove mreže i moramo konačno da uvedemo red i u ovu oblast“, poručio je Terzić.

S obzirom na to da je „Orion Telekom“ kompanija koja dolazi na tržište grada Kraljeva, a da prethodno nije imala svoje instalacije, i od samog početka plaća zakup stubova javne rasvete, Terzić kaže da neki drugi kablovski operateri, koji su nelegalno počeli da koriste stubove javne rasvete, moraće u najkraćem roku da počnu da plaćaju zakup gradu.

„Zakup na godišnjem nivou iznosi 2.000 dinara u prvoj zoni, dok je u drugoj nešto niži“, zaključio je Terzić.