“Svislajon“ zatvara pogone u Hercegovini i vraća ih u Gornji Milanovac

Gornji Milanovac – Pogon Prehrambene industrije „Swislion“ u Nevesinju zatvoren je u poslednjem danu 2018. godine.

Likvidaciju firme potvrdio je i Aleksandar Kojović, generalni direktor „Swissliona“ za BiH, dodavši da linije sokova i rakije treba da sele u Gornji Milanovac, a kečap i majonez u Makedoniju, pišu Nezavisne novine.

– Fabrika je definitivno zatvorena, a oprema ovih dana treba da bude dislocirana u Srbiju, jer je svaki pokušaj njenog daljeg održavanja i odvijanja procesa proizvodnje u njoj propao pa je praktično proizvodila samo gubitke – objašnjava Kojović.

Podsetivši na prvobitne namere Rodoljuba Draškovića, predsednika koncerna „Swisslion“, da pomogne ovom pasivnom kraju, Kojović kaže da ovakav koncept nikako nije ni mogao funkcionisati, jer su sirovine prebacivane iz Srbije u Nevesinje pa ponovo prerađene vraćane u Srbiju, a to je bilo neisplativo, jer u Milanovcu postoje i linije i sirovina.

Veliki transportni troškovi, ali i papirologija i loši putevi koji otežavaju transport, kao i veliki problem s vodom, onemogućavali su proizvodnju koja se u Nevesinju odvijala više od četiri i po godine.