Svaki domaćin u zapadnoj Srbiju slavi Badnji dan

Foto: RINA/I. Nikolić

Čačak – Petar Savić iz Parmenca tradicionalno već jednu deceniju u šumu po badnjak odlazi sa sinovima Jakovom i Ilijom. Ovog Badnjeg jutra, devetogodišnji Ilija prvi je zamanuo sekirom kako bi ovo sveto drvo na vreme doneo do svog doma.

“ Badnjak sam odabrao dan ranije sa tatom, a jutros sam ga sa njim i posekao. Večeras ćemo ga uneti u kuću i obaviti paljenje badnjaka i večeru. Radujem se jer čuvamo tradiciju pa ću i ove godine u slami, pored kukuruza, pasulja, pšenice, tražiti bonbone i parice, i to dok pijučemo”, kaže devetogodišnji Ilija Savić za Regionalnu informativnu agenciju RINA.
Petar već jednu deceniju sa sinovima odlazi u šumu i veruje da će ovu tradiciju nastaviti i njegovi unuci, jednog dana.

“ Mi se stvarno radujemo Badnjem danu i Božiću, Nova godina nije u našem domu aktuelna, već je kao svaki drugi dan, ali zato najradosniji hrišćanski praznik obeležavamo kako dolikuje. Danas je obavezna posna hrana i običaji koji su u našem domu čuvani, onako kako je moj pokojni otac radio, tako i ja radim, a tako će nastaviti i moji sinovi”, kaže Petar.

Savić nije jedini koji je ovog jutra poranio po badnjak koji će, prema srpskoj tradiciji i hrišćanskoj simbolici čuvati dom. Stefan Ristanović iz Parmenca jutros je po badnjak ranom zorom sa prijateljima otišao po ovo sveto drvo koje je, dan pre, odabrao.

“ Svake godine dolazim i to je za mene tradicija,badnjak odnesem i prislonim uz moju kuću, pa će, najstarija glava porodice, moj otac ga večeras uneti u kuću i nakon običaja, svi ćemo zajedno večerati i dočekati Badnje veče“, kaže Stefan Ristanović za agenciju RINA.

Pored badnjaka, veruje se da sreću u domove donosi i položajnik, pa je Stefanu godinama to brat od ujaka.
“ Brat od ujaka je najmladji od dece i on nam donosi sreću u dom, kao i ja u njihov, godinama smo jedan drugome položajnici.Ostanemo na ručku, a polizajnici se najčešće ddaruju peškirima, košuljama, čokoladom i najboljim komadom pršute “, dodaje Stefan i hitrim korakom sa badnjakom žuri domu u kojem će sa svojom porodicom dočekati Badnje veče.