Sudski izvršitelji ponovo u FRA (VIDEO)

Sudski izvršitelji, foto: Reflektor

Čačak – Sudski izvršitelji danas je, po sedmi put, uz prisustvo policije, pokušali da prinudno preuzmu pogon za izradu kugličnih vretena u Fabrici reznog alata (FRA) u Čačku.

Predsednik samostalnog sindikata FRA, Milutin Nikitović, izrazio je očekivanje da će biti pronađeno rešenje da fabrici ostane objekat, a poverilac da se namiri.

„Uveren sam da predlozi postoje od strane menadžmenta i pravnih zastupnika koji se tim bave i da će problem biti rešen. Moramo naći rešenje na dobrobir FRA i poverioca koji je otkupio preko suda“, rekao je Nikitović.

On je podsetio da se u ovom pogonu proizvode kuglična vretena za odbrambene raketne sisteme.

Pogon je osnovan 1986. godine, uz velike napore tadašnjeg rukovodstva FRA i grada Čačka, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođaca Matriks teških po više desetina tona.

„Svako pomeranje svega toga, koje je fundamentirano veoma je komplikovano. Pitanje je da li bi mogla da se nastavi proizvodnja i u kom obinu“, objasnio je Nikitović.

Na pitanje da li cela situacija utiče na proizvodnju, on je rekao da uvek postoji pritisak da li će pogon ostati u okviru fabrike i šta će se dalje dogoditi.

„Radnici su odlučni da odbrane pogon, jer smatraju da su u pravu“, istakao je Nikitović.

On je izjavio da je u FRA trenutno zaposleno 560 radnika, plate se isplaćuju, ali ne i porezi i doprinosi.

„U pregovorima smo sa Ministarstvom privrede, tako da dolazimo do zaključnog datuma i očekujemo zaključak vlade za konverziju u kapital. Kada se završi ta procedura predstoji nam predaja unapred pripremljenog plana reorganizacije i rešavanje konačnog statura FRA, kao i ostalih preduzeća koji su bili u metalskom kompleksu. Mislim da smo ostali ne rešeni samo mi i Ikarbus iz Beograda“, naveo je Nikitović.

Radnici FRA, foto: Reflektor

Radnici smatraju da je u pitanju sumnjiva prodaja pogona za milion i po dinara, koji tržišno vredi više od pola miliona evra.

Upravnik pogona za izradu kugličnih vretena u FRA, Ljubiša Mijailović, tvrdi da je dug preduzeća postao aktuelan kada je „počela gradnja buduće Ulice 10 i taj deo postao lepa rađevinska zona“.

„Prošle godine odjednom dolazi tužba, kamate i ostale stvari. Fabrika ima dosta placeva, ali zašto baš ovaj i to bez bilo kakve konsultacije. Neka nas pitaju šta možemo da damo da namirimo taj dug. Jeste to naša greška, ali nije primerena cena ovom objektu i to prodaju samo deo“, objasnio je Mijailović.

Ako je usvojen zakon o zaštiti ovakvih fabrika, onda ga, kaže Mijailović, treba poštovati.

„Mi nismo vojna fabrika, zbog toga taj zakon štiti firme za vojnu industriju Srbije. Važnija je jedna građevinska zona od jedne tehnologije koja će definitivno da se zatvori“, zaključio je Mijailović.

Rešenjem Vlade Srbije od 28. novembra 2015. godine FRA AD Čačak određeno je kao privredno društvo od značaja za odbranu Republike Srbije. Takođe, rešenjem ministra odbrane od 29. novembra 2017. godine ovo preduzeće pribavilo je dozvolu za proizvodnju naoružanja i opreme.

FRA u Čačku izrađuje specijalne rezne alate za proizvodnju naoružanja i opreme u svim namenskim industrijama u Srbiji („Slobodaˮ, „Krušikˮ, „Milan Blagojevićˮ, „Prva petoletkaˮ, „Zastava oružjeˮ, „Prvi partizanˮ, „Jugoimport- SDPRˮ…).

Nad ovakvim jednim preduzećem ne može se vršiti prinudno sudsko izvršenje, o čemu je Privredni sud u Čačku u više navrata obavešten od strane Ministarstva odbrane, a sugerisano mu je i da se predmetni postupci obustave, a da se poverioci namire na drugi način.

Ispred FRA, jutros su došli predsednik i članovi Dveri, želeći da pruže podršku radnicima, međutim policija im nije dozvolila da priđu krugu fabrike već su ostali na ulici, kao i predstavnici medija.

Pošto su predstavnici Dveri videli Aleksandra Maksimovića iz Srpske napredne stranke u okrugu fabrike sa radnicima, Boško Obradović, pozivajući se na poslaničku funkciju, pokušao je da prođe do kruga gde su bili radnici, ali ga je policija zaustavila.