Stradalo stado ovaca, najverovatnije od udara groma

Najverovatnije usled udara groma stradalo stado ovaca pod drvetom, foto: Reflektor

Gornji Milanovac – Gotovo celo stado Bogića Adamovića iz gornjomilanovačkog sela Vrnčani, stradalo je u četvrtak popodne, najverovatnije od udara groma.

Adamović je rekao da je prvo počela da pada sitna kiša i da su u tom trenutku ovce bile na paši.

„Obično se skolone ispod drveta kada je jaka kiša ili kada traže hladovinu. Otišao sam u kuću i odjednom se čula takva eksplozija. Prvo sam pomislio da je udario (grom) u štalu. Pogledam ka štali gde su bile krave, vidim da je sve u redu. Posle pomislim da nije u pitanju dalekovod, koji je nov. Krenem ka dalekovodu, prolazim pored ovaca, ali nisam obraćao pažnju. Kad sam se vratio vabnem ih, kad samo dve dođoše na sred livade, ostale se nisu pomerale ispod drveta“, priča Adamović.

On je rekao kako je zatim prišao do njih i ustanovio da su sve mrtve.

„Nešto smo procenjivali, ali je svaka bila teža od 60 kilograma. Nastradalo je 12 jagnjadi i 13 ovaca, kao i ovan Il de Frans rasa koji je debelo plaćen“, istakao je Adamović.

Šef Kancelarije za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac, Nevena Obradović, izjavila je da u ovakvim situacijama vlasnik prijavi uginuće životinja njima ili veterinarskoj službi, nakon čega se angažuje firma za obavljanje tih poslova.

„To je način kako da organski otpad, na neškodljiv način uslonimo kako ne bi bilo štete po zdravlje ljudi i životnu okolinu. Prostor gde se nalaze uginule životinje se dezinfikuje. Cilj svega toga jeste sprečavanje bilo kakvih zaraza i otklanjanje tog otpada“, zaključila je Obradović.