Spasioci GSS-a spasili povređenu planinarku na Rudniku

Foto: MNA

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije (GSS), su izveli akciju spasavanja na planini Rudnik, i uspešno evakuisali planinarku J.N. (1984) koja je povredila nogu prilikom silaska sa prirodnog uzvišenja, Ostrvica.

Prema rečima povređene planinarke, prilikom silaska sa vrha Ostrvica na šest kilometara severozapadno od planine Rudnik ona se okliznula i tom prilikom zadovila prelom potkolenice leve noge.

Ekipa Gorske službe spasavanja Srbije u najkraćem roku se odazvala na poziv i krenula na intervenciju, navodi se u saopštenju.

Ekipa spasilaca je stigla na lokaciju i odmah pristupila pružanju prve pomoći, nakon čega je u najkraćem mogućem roku transportovana specijalizovanim nosilom do saniteta Hitne pomoći koje se nalazilo na najbližem putu.

Zbog svog položaja i oblika, Ostrvica je u srednjem veku bila značajna jer se na njoj nalazilo vojno utvrđenje, čiji se ostaci uzdižu na istoimenom vrhu planine Rudnik, u ataru sela Varnice, kod Gornjeg Milanovca.

Ostrvica je krajem maja 2009. proglašena za spomenik prirode.

Gorska služba spasavanja Srbije podseća da su oni dobrovoljna organizacije koja je dežurna tokom cele godine i spremna da reaguje u pomoć ljudima u nepristupačnim terenima.