Ruski bračni par spašen iz smetova na Goliji

Privatna arhiva

Ivanjica – U smetovima planine Golija preksinoć se odigravala prava drama. Na trideset kilometara od Ivanjice u selu Kovilje, ostao je zavejan mladi bračni par iz Rusije, a samo zahvaljujući pripadnicima Gorske službe spasavanja Srbije, policiji I članovima opštinske službe za delovanje u vanrednim situacijama, bezbedno su evakuisani.

“Sve se dogodilo oko 1 sat iza ponoći. Strani državljani koji su ostali zaglavljeni u snežnim smetovima zatražili su pomoć od ruskog konzulata koji je alarmirao policiju. Stupili smo u kontakt sa zavejanim parom, brzo odredili koordinate I krenuli prema zaseoku Gornji Balići. Trebalo nam je sat I po vremena da stignemo do njih, zbog snega i suženog puta. U roku od pola sata uspeli smo da ih izvučemo I već oko 6 ujutro ih bezbedno prebacimo do Ivanjice”, rekao je za agenciju RINA Darko Ćurčić iz GSS Srbije.

Mladi bračni par krenuo je iz Beograda za Budvu preko Golije , ali su zbog alternativnog puta naišli na veliku količinu smetova . Oni su na desetodnevnom odmoru I proputovanju kroz Srbiju I Crnu Goru.

Temperatura je u noći spašavanja ruskih državljana bila preko deset stepeni ispod nule, a sneg na prevojima I do metar visine, saopštili su iz GSS Srbije.