Revija dokumentarnih filmova sa festivala Beldoks 2018 (VIDEO)

Foto: Reflektor

Čačak – U Velikoj sali Doma kulture u Čačku, od danas do petka, 7. decembra biće održana revija filmova sa festivala Beldoks 2018. Filmovi će se prikazivati u terminu od 20 časova.

Spisak filmova koji će se prikazivati i temine njihovog prikazivanja, kao i video trejlere sa opisima, možete videti u nastavku teksta.

SREĆNA ZIMA

Svakog leta na plaži Mondelo u Palermu gradi se preko hiljadu kabina kako bi se ugostilo isto toliko porodica koje tamo provode odmor. Za njih su kućice na plaži savršen scenario za skrivanje iza sećanja na društveni status koji je kriza poslednjih godina neizbežno kompromitovala. Porodice se zadužuju da bi sebi omogućile letnji odmor na morskoj obali i održale privid bogatstva u očima drugih posetilaca plaža.

Režija: Đovani Totaro

Utorak 04. decembar

VELIČANSTVENI GUBITNICI: DRUGAČIJI SVET

Za većinu od nas, biciklisti koji voze na začelju trke jednostavno su gubitnici. Arūnas Matelis pratio je ove Sanče Panse profesionalnog biciklizma tokom sedam godina prestižne trke Giro d’Italia i prikazao nevidljivi svet ovih divnih gubitnika profesionalnog biciklizma iz ugla lekarskog tima. Naši biciklistički heroji padaju, ustaju i – ponovo voze.

Režija: Arunas Matelis

Sreda 05. decembar

NOKIJA, POVEZIVALI SMO LJUDE

Uz pomoć Nokijinih inovacija Finska je izašla iz depresije i zauzela vodeću poziciju u svetu mobilnih telefona. Godine 2013. Nokija je prodata Majkrosoftu; koje su to odluke dovele do kraja jedne od najuspešnijih tehnoloških kompanija savremenog doba? Priča ispričana iz perspektive inovatora i inženjera koji su radili u industriji mobilnih telefona tokom perioda njenog vrhunca.

Režija: Arto Кoskinen

Četvrtak 06. decembar

VALDHAJMOV VALCER

Film o istini i lažima ili ’alternativnim činjenicama’.“Valdhajm ne, Valdhajm ne!” uzvikuje gomila u centru Beča 1986. godine. Rut Bekerman je bila jedna od aktivista koji su pokušavali da spreče izbor Kurta Valdhajma i svojom kamerom zabeležila je tadašnje političke događaje. Više od 30 godina kasnije vraća se svojoj arhivi i koristi dodatni međunarodni televizijski materijal da bi analizirala ovu prelomnu tačku austrijske političke kulture.

Režija: Rut Bekerman

Petak 07. decembar

POSLEDNJA AVANTURA КAKTUS BATE

Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

Režija: Đorđe Marković