Reflektor saznaje: “ Radojević kod Đilasa, Ćalović ide samostalno. Bez građanske opcije na izborima u Čačku“

Ilustracija

Kako portal Reflektor saznaje, višemesečni pregovori GG Aleksandar Radojević i Saveza za Srbiju uskoro će dobiti epilog. Radojević je na korak od ulaska u savez, dok je Ćalović tu opciju odbio.

Do sada u Đilasov savez pored Demorkatske stranke ušle su Dveri, kao i stranke Vuka Jeremića, Milana Stamatovića i Borka Stefanovića. Savez za Srbiju pokušava da okupi što više lokalnih lidera pa su razgovori sa Radojevićem i Ćalovićem bili logičan korak.

Za pregovore sa njima bio je zadužen Vuk Jeremić. Sa Radojevićem je postignut načelan dogovor koji podrazumeva dve opcije. Prva da se Radojeviću garantuje prolazno mesto na poslaničkoj listi Saveza za Srbiju, a drugo da Radojević ne bude poslanik, već da bude nosilac aktivnosti na lokalnom nivou, u Čačku. Otežavajuća okolnost bio je stav Boška Obradovića koji nije bio voljan da na lokalu prepusti primat Radojeviću, međutim poslednje informacije govore da je on ipak popustio i da je spreman da na lokalu napravi ustupke zarad pozicije u republičkoj kampanji. Zvaničan epilog pregovora očekuje se u narednih mesečak dana.

Kada je u pitanju Ivan Ćalović, on je imao više sastanaka sa Vukom Jeremićem u prethodnih nekoliko meseci. Ćalović je definitivno prelomio i sigurno će nastupiti na lokalnim izborima, ali samostalno kao grupa građana. Ćalović će pokušati da okupi tim intelektualaca koji do sada mahom nisu bili u politici.

Građanska opcija bez liste na sledećim lokalnim izborima?

Jeremić nije jedini aktivan u Čačku, Đilas je imao više sastanaka sa ljudima iz DS-a koji su veoma nezadovoljni koalicijom sa Dverima kako bi smirio situaciju i sprečio pobunu. Borko Stefanović je imao više razgovora sa liderom LDP Draganom Bisenićem oko ulaska u Savez za Srbiju. Kako sada stvari stoje na lokalnim izborima u Čačku neće biti nijedne građanske liste.