Profesor iz Kine stvorio prve genetski modifikovane bebe

Foto: AFP
Foto: EPA

Kineski naučnik koji tvrdi da je stvorio prve svetske genetski modifikovane bebe odbranio je svoj rad.

Govoreći o samom genomu u Hong Kongu, Hi Jiankui je rekao da je „ponosan“ na promenu gena blizanaca, tako da oni sada ne mogu biti zaraženi HIV virusom.

Mnogi naučnici osudili su njegovu objavu. Takav rad za modifikovanje gena je zabranjen u većini zemalja, uključujući i Kinu.

Iz univerziteta za nauku i tehnologiju u Šenženu, na kom inače radi profesor Hi, saopšteno je da oni nisu upoznati sa istraživačkim projektom i pokrenuli su istragu. Sa Univerziteta takođe kažu je da je profesor bio na neplaćenom odsustvu od februara.

Profesor Hi je potvrdio da univerzitet nije bio upozant sa njegovim projektom, dodajući da je sam finansirao eksperiment.

Šta tvrdi naučnik?

Profesor Hi je ranije prošle sedmice saopštio da je izmenio DNK embriona – devojčica blizanaca – kako bi sprečio mogućnost da one budu zaražene HIV-om.

On je otkrio da su devojčice bliznakinje – poznate kao „Lulu“ i „Nana“ – bile „rođene normalne i zdrave“, dodajući da postoje planovi za nadgledanje blizanaca u narednih 18 godina.

Objasnio je da se osam parova – koje su se sastojale od HIV-pozitivnih očeva i HIV-negativnih majki – dobrovoljno prijavili za eksperiment, a da je jedan par kasnije je napustio njegov program.

Zašto je ovo kontroverzno?

Crispr alat za uređivanje gena za koji on tvrdi da je iskoristio nije novi u naučnom svetu, a prvi je otkriven 2012. godine.

Radi pomoću „molekularnih makaza“ kako bi izmenio vrlo specifičan deo DNK-a – bilo da ga iseca, menja ili podešava.

Stotine kineskih naučnika  su potpisale pismo o društvenim medijima koje su osudile istraživanje, rekavši da su „odlučno“ protiv toga.

„Ako je istina, ovaj eksperiment je monstruozan. Sumiranje gena je eksperimentalno i još uvek je povezano sa off-target mutacijama, sposobnim da izazovu genetske probleme rano i kasnije u životu, uključujući i razvoj kancera“, rekao je Prof. Julian Savulescu, stručnjak za etiku na Univerzitetu u Oksfordu.

„Ovaj eksperiment izlaže zdravu normalnu decu rizicima u editovanju gena bez stvarne neophodne koristi“.

Mnoge zemlje, uključujući i Veliku Britaniju, imaju zakone koji sprečavaju korišćenje uređivanja genoma u embrionima za pomoćno reprodukciju kod ljudi.

Eksperiment koji je izvodio profesor Hi je zabranjen po kineskim zakonima, izjavio je državnim medijima pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Ksu Nanping.