Probijen još jedan rok za autoput Obrenovac – Čačak

Ilustracija: Thinkstock

Srbija će 2019. ipak dočekati bez novog autoputa. Rok za završetak Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga bio je 25. decembar, građani Srbije će u novu godinu bez novih 60 kilometara autoputa. Na brzu vožnju od Obrenovca do Čačka vozači će morati da pričekaju do maja 2019. što je novi rok.

Od Uba do Lajkovca vozilom je moguće stići samo seoskim puteljcima. Jer,12 kilometara autoputa se raspalo, pa je taj deo više od godinu dana na doradi.

– Primera radi, ovaj tunel je 990 metara, nijedan projekat ne može da bude savršen, da pogodi kompletnu geologiju, sve te stvari na koje vi analizirate tokom izgradnje, tako da prirodno, vi imate pravo da dođete do izvesnog produženja roka, koje, naravno mora da bude u svakom smislu opravdano. To je praksa koja ne važi samo u Srbiji, to je u čitavom svetu tako – kaže Saša Stojanović iz Energoprojekta.

Inače, 25. decembar 2018. samo je jedan od probijenih rokova u nizu. Ministarka infrastrukture je 2014. najavljivala, ispostaviće se, preoptimističan rok.

– Put od Beograda do Čačka koji takođe mora biti gotov do početka 2017. godine, da se dolazi za sat i nešto, malo manje od toga do Čačka – kazala je Zorana Mihajlović 24. decembra 2014.
I tako od početka 2017. do kraja 2018. stigli smo do još jednog roka. Sada za 2019. godinu.

– Ako se sve kockice slože, možemo da očekujemo, hajde da kažemo, u maju da imamo neku celinu, ali u principu, sve te stvari zavise od situacije na terenu i od vremenskih prilika – naglašava Stojanović.
Ako već ne mogu da se tuda voze, građani će bar imati još vremena da odgovore na više puta najavljivan, a nikada raspisan konkurs za kuma.

„Narod bi trebalo da da ime autoputu, da ne bude Koridor 11, nego da mu daju ime. Kako će narod da mu da ime, neka ljudi u Srbiji odluče u narednom periodu, a naš je posao da ovaj put završimo“, rekao je krajem marta Aleksandar Vučić.

Za sada je od Obrenovca do Čačka završen, i od 2016. u funkciji, 40 kilometara autoputa od Ljiga do Preljine.

U ovoj godini završeno je ukupno 46,5 kilometra novog autoputa na Koridoru 11. Završene su deonice od Obrenovca do Uba dužine 26,2 kilometra, kao i još 20,3 kilometra novog autoputa na deonici od Lajkovca do Ljiga, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Uprkos završenosti navedenih radova na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, kažu, ne planiraju njhovo puštanje u saobraćaj sve do okončanja rekonstrukcije deonice autoputa Ub – Lajkovac.

– Podsećamo da se na delu deonice autoputa od Uba do Lajkovca u dužini od 2,5 kilometra zbog velikih pukotina u asfaltu koje su prouzrokovane korišćenjem neadekvatnog materijala za gradnju, tačnije zemlje i blata, sada ponovo gradi ovaj deo auto-puta. Zbog nemara izvođača put se jednostavno raspao i pre nego je pušten u saobraćaj, a Ministarstvo je protiv svih odgovornih podnelo krivične prijave – navelo je ministarstvo.

Dodaju da su na deonici Lajkovac – Ljig u toku finalni radovi na opremanju tunela Brančić, koji ne utiču na mogućnost puštanja u saobraćaj navedenih deonica.

– Napominjemo da je računajući ove dve deonice, u Srbiji u 2018. godini izgrađeno i završeno ukupno 103 kilometra novog autoputa na južnom i istočnom kraku Koridora 10 i na Koridoru 11, što je najbolji građevinski i infrastrukturni rezultat u poslednjih nekoliko godina – navedeno je.