Pripreme za 24. Savetovanje o biotehnologiji na AF u Čačku

Foto: RINA/I. Nikolić

Čačak – Agronomski fakultet u Čačku počeo je pripreme za 24. Međunarodno savetovanje o biotehnologiji, koje će se održati 15. i 16. marta ove godine, u amfiteatru i nastavnim prostorima ove kuće. Poslednji rok za prijavu naslova rada je 20. januar, kompletan rad mora da bude dostavljen do poslednjeg dana u tom mesecu, dok će obaveštenje o prihvatanju studija da bude prosleđeno do 10. februa

Ovo je jedan od najvećih naučnih i dugovekih skupova u ovom delu Srbije, i po tradiciji okuplja profesore i istraživače iz skoro svih balkanskih zemalja. Prošlog marta, na 23. Savetovanju, predstavljeno je tačno stotinu radova, koje su potpisala 503 profesora, naučnika i istraživača.

„Jedna od najvažnijih ljudskih delatnosti je proizvodnja i prerada hrane. U tom pravcu su usmerena i mnoga istraživanja čiji rezultati treba da doprinesu povećanju prinosa u biljnoj i animalnoj proizvodnji, što većem stepenu prerade primarnih poljoprivrednih proizvoda, proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane i zaštiti životne sredine” – saopštio je Agronomski fakultet.

Za više od dve decenije koliko Savetovanje postoji, Fakultet je uspeo da uspostavi dobru saradnju naučnog i stručnog osoblja sa univerziteta i instituta, poljoprivrednih škola i savetodavnih službi i da omogući brži transfer znanja, i utiče na osavremenjivanje proizvodnje i primenu u proizvodnoj praksi.

„Veliki broj saopštenih radova svake godine govori o visokom stepenu interesovanja za ovaj skup. Na Savetovanju su učestvovali predstavnici većine domaćih institucija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, uz veliki broj istraživača iz inostranstva” – navodi se u pozivu AF istraživačima.

Savetovanje o biotehnologiji organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.