Primio se badnjak u domu porodice Racković

Foto: RINA/I. Nikolić

Čačak – Kada je pre četiri godine, pokojni Tihomir Racković iz čačanskog sela LJubić iz svoje šume doneo badnjak, pobio ga je u zemlju ,naslonio na vinovu lozu, ispod vekovnih borova, niko nije verovao da će se božično drvo primiti.

Tihomir je badnjak doneo iz šume i položio ga u zemlju, bio je okićen novogodišnjim svećicama sve do Srpske Nove godine, kada je njegov rođendan, kaže Jelena Racković Vučićević za agenciju RINA. Moj pokojni sestrić nosio je ime jednog od predaka Tihomira. Sedmorica iz ove kuće život su dali na Solunskom frontu, svi su sahranjeni na Macanskom groblju i imaju svoja spomen obeležja, osim jednog, Tihomira za koga se pretpostavlja da je završio u Plavoj grobnici.Moj sestrić je nosio ime po njemu. Naši preci su pre više od tri stotine godina posadili borove u ovom dvorištu i oni ovde stoički stoje kao podsećanje na istoriju i njihovu hrabrost, jer svi su živote dali za svoju otadžbinu, kaže Jelena Racković Vučićević.

Ispod borova, prkosio je januarskoj zimi i mrazu badnjak, koji je pre četiri godine poboden Tihomirovom rukom i verujem da nije slučajnost što se primio, jer koreni su jaki i podsećaju na Tihomira i sve naše pretke koji su ponos nama koji smo ostali da svedočimo o njihovim zaslugama ne samo za našu porodicu, već i otadzbinu. Tihomir je bio oduvek vedrog duha, prepoznatljiv u LJubiću kao šaljivdzija i ribolovac i nema ko ga nije znao kao takvog. Ovde u dvorištu doma pokojnog Tihomira čak i kestenovi podsećaju na pretke koji su ih iz Hercegovine doneli pre više vekova.

Ono što me raduje jeste činjenica da Tihomir ima unuka Bogdana koji nastavlja lozu i verujem da je ovo čudo pokazatelj da život pobeđuje priča Jelena.