Predstavnici Grada Čačka u poseti hrvatskom primorju

Izvor - Reflektor

Foto: Grad Čačak

Predstavnici Grada Čačka nedavno su boravili u Puli i Rijeci na poziv Udruge hrvatsko – srpskog prijateljstva. Povod za ovu posetu bilo je učešće karnevalske grupe „Iskra“ iz Čačka na Riječkom karnevalu i KUD „Milisav Petrović“ na manifestaciji „Veče pesama i igara“ na Sušaku.

Prilikom boravka u Istarskoj županiji, delegaciju Čačka, koju su činili zamenica gradonačelnika Milica Dačić, pomoćnik gradonačelnika Milan Bojović i šef Odseka za javne nabavke i investicije Aleksandar Radomirović, primio je zamenik gradonačelnika Pule, Robert Cvek.

Na prijemu se razgovaralo o sličnostima i razlikama između dva grada, kao i o mogućoj budućoj saradnje. Prvi korak u ovoj saradnji biće izložba posvećena Sonji Savić, srpskoj glumici koja je dobitnica Zlatne arene u Puli 1984. godine. Izložbu „Sonju Savić – devojka iz grada“, organizovaće Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, u sklopu Filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli.

Foto: Grad Čačak

Tokom posete Puli, predstavnici Čačka prisustvovali su Svetosavskoj akademiji, koja je u tom gradu tradicionalna manifestacija i ima izuzetan duhovni značaj za srpsku nacionalnu manjinu u Istri, na kojoj joj je uručena Svetosavska povelja.

Prijem za delegaciju Čačka je upriličio i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, kom su prisustvovali i predstavnici Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva, sa kojom Čačani ima višegodišnju uspešnu saradnju, objavljeno je na sajtu grada.

Tom prilikom bilo je govora o intenziviranju privredne saradnje Rijeke i Čačka, budući da je već potpisan Sporazum o saradnji između Gospodarske komore Primorsko-goranske županije i Regionalne privredne komore Moravičkog upravnog okruga – RJ Čačak. Razgovaralo se i o razmeni iskustava u radu lokalnih samouprava, naročito u oblasti javnih nabavki, izrade projektne dokumentacije i investicija uopšte.

Foto: Grad Čačak

Zamenik gradonačelnika Rijeke, dr Nikola Ivaniš, koji je i predsednik Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva, najavio je da će ove godine mladi fudbaleri FK Borac, kao prvi klub iz Srbije, učestvovati na 66. izdanju Kvarnerske rivijere, jednom od najstarijih fudbalskih turnira u mlađim uzrastima u Evropi i svetu.

Zamenica gradonačelnika, Milica Dačić, zahvalila se gradonačelniku Rijeke na gostoprimstvu i pozvala ga da prvom prilikom poseti Čačak.