Počela 13. Interakcija, tema ovogodišnjih dokumentaraca „Ženska pitanja”

Tri ekipe snimaće dokumentarce u Čačku, Ivanjici i Užicu, foto: Filmart

Požega/Čačak/Ivanjica – Dolaskom 15 učesnika, studenata filmskih akademija iz različitih krajeva sveta, počeo je 13. Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija 2018”.

Studenti režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije nakon uvodne radionice u Beogradu, otputovali su put zapadne Srbije.

Podeljeni u tri ekipe, tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, učesnici će pronaći priče i snimiti tri dokumentarca na temu „Ženska pitanja”.

Tri ekipe u tri grada predvode tri devojke – rediteljke.

Siham Hinawi iz Francuske, studentkinja filmske režije na poznatoj belgijskoj filmskoj školi INSAS, nagrađivana autorka brojnih igranih i dokumnetarnih filmova, snimaće sa svojom ekipom u Čačku.

Siham Hinawi, foto: Filmart

U Ivanjici, će film režirati Argentinka Gala Negrello, rediteljka i snimateljka, studentkinja završne godine audiovizuelnog dizajna na UBA – Buenos Aires University. Učesnica Berlinale Talentsa BA 2017. Nagrađena je od strane Looking China programa snimanjem dokumentarnog filma u Šenženu u Kini, kao i dobitnica brojnih nagrada na različitim festivalima.

Gala Negrello, foto: Filmart

Rediteljka užičke ekipe je Inma De Reyes iz Španije, koja je nedavno je odbranila master iz filma na Edinburgh College of Art na The University of Edinburgh. Njen prvi dokumentarni film „To be a torero“ premijerno je prikazan u Sheffield Doc / Festu u junu i nastaviće da obilazi svet. Kao rezultat premijere, trenutno radi na svom prvom igranom filmu, u međunarodnoj koprodukciji između Los Anđelesa i Škotske.

Inma de Reyes, foto: Filmart

Sa kolegama iz Egipta, Alžira, Rusije, Saudijske Arabije, Indije, Slovenije, Plaestine i Srbije, ove tri rediteljke će uz podršku lokalnih kordinatora i producenta NFC Filmart-a snimati filmove u narednih sedam dana u tri grada.

Po završetku snimanja, 18. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe će se okupiti u Požegi, u kojoj će do 26. avgusta boraviti i montirati dokumentarce.

Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 27. avgusta, u 21:00 čas, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Uvodna radionica, foto: Filmart

Učesnici kampa, koji su izabrani na konkursu, u konkurenciji više od 110 kandidata, tokom boravka na Interakciji, snimiće dokumentarce, razmeniti iskustvo sa kolegama-studentima, ali i stvoriti kontakte za buduću profesionalnu saradnju.

Interakcija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće Cinnamon Films, uz podršku brojnih partnera i prijatelja.