Parezanović: Vantelesna oplodnja iz budžeta grada i za drugo dete

Foto: Screenshot TV Telemark

Čačak – Gostujući u emisiji Oštrica na TV Telemark, narodni poslanik Marko Parezanović naveo je da država izdvaja znatno više novca za podsticaj rađanja što se najbolje vidi po tome što su stimulacije za prvo, drugo, treće i četvrto dete od 100 000 dinara pa do 18 000 dinara mesečno u periodu od 10 godina. On je naglasio da su lokalne vlasti čekale državnu strategiju, kako bi najbolje procenili u kom pravcu treba da idu lokalne mere.

„Tema nataliteta je uvek zgodna za sticanje političkih poena i uvek veoma prisutna u javnosti, ono što je činjenica jeste da država izdvaja više novca na podsticaj rađanja nego pre 4 ili 5 godina i to je statistički podatak koji ne može da se fingira. Mi smo na nivou grada čekali da vidimo koje će mere predložiti republika, da bi znali kako najbolje da te mere dopunimo lokalnom politikom i to je nešto na čemu će se raditi u narednom periodu. Kao što znate grad Čačak je jedan od prvih gradova koji finansira postupak vantelesne oplodnje i to bez ikakvog ograničenja kada je u pitanju broj postupaka. To znači da neko ko je iskoristio 3 postupka o trošku republike, u Čačku može konkurisati neograničen broj puta. Ono o čemu sam pričao sa gradonačelnikom, jeste naša želja da od naredne godine omogućimo parovima da finansiraju vantelesnu oplodnju i za drugo dete iz budžeta grada. Parovi koji su dobili prvo dete putem vantelesne oplodnje o trošku države često više ne pokušavaju, jer nemaju dovoljno novca za postupak koji nije jeftin. Mi želimo da i ti parovi koji žele da imaju i drugo ili treće dete, imaju mogućnost da ponovo konkurišu za sredstva iz budžeta grada“- rekao je Parezanović.

Podsetimo, grad Čačak finansira postupke vantelesne oplodnje za prvo dete parovima koji su iskoristili 3 pokušaja iz republičkog fonda, a pritom ispunjavaju sve propisane uslove. Godišnje grad izdvaja oko 6 miliona dinara za ovu svrhu, dok bi od sledeće godine taj iznos trebao da bude blizu 10 miliona dinara.