Ovih 8 laptop računara su se izdvojili u 2018. godini (VIDEO)

Foto: Gettyimages

Noviteta na IT sceni ima mnogo – neki su provereni, a neki drugi nisu ni stigli do domaćeg tržišta. Ipak, to ne znači da ih zaljubljenici u računare nisu ispratili.

Prema mišljenju IT stručnjaka, ovo su uređaji koji su im privukli pažnju u poslednjih 12 meseci. Svakako ovo nije lista najboljih proizvoda, već nešto kao rekapitulacija 2018. godine, uz pogled na ono što nas očekuje narednih meseci.

Laptop računari već dugo imaju prednost na tržištu u odnosu na desktop varijante. Pojavilo se zaista mnogo modela, ali nisu svi postigli jednak uspeh. Izabrali smo one koji su se nekom od karakteristika izdvojili.

Apple MacBook Pro 15“ (2018) – Zamena za desktop

Sa opcijom ugradnje Intel Core i9 procesora, 15‑inčni MacBook Pro predstavlja jedan od najmoćnijih prenosivih računara današnjice, koji bez ikakvog problema može da zameni desktop. Poznati Retina ekran na ovom modelu podržava automatsko podešavanje temperature boja, dok ga Radeon Pro Vega grafička karta sa 4 GB memorije, kao i velika količina memorije i skladišnog kapaciteta, čini odličnim izborom za renderovanje i editovanje velikih multimedijalnih fajlova. Naravno, i ovaj računar konfigurabilan je gotovo u potpunosti, a u zavisnosti od konfiguracije, promenljiva je i cena, koja ni u jednom slučaju nije mala. U „najnabudženijoj“ varijanti na raspolaganju su Core i9 procesor, 32 GB RAM‑a, 4 GB SSD, a to mora da se plati.

Cena: 2.464 – 5.898 evra

Dell XPS 13 (9370) – Ultraportabilni laptop

Prenosivi računar s ekranom dijagonale 13,3 inča i mase tek nešto veće od 1 kg, uz fantastične performanse, nije samo odlično sredstvo za rad već i atraktivan modni detalj. Na raspolaganju je više kolornih varijanti, ali i modela koji u sebi sadrže različite hardverske komponente. Uglavnom, koju god konfiguraciju da odaberete, dobićete veliku količinu memorije, brz procesor i prostran SSD, kao i ekran koji u najboljoj varijanti dolazi u 4K rezoluciji. Sve to Dell XPS 13 čini jednim od najpoželjnijih izbora u oblasti ultralakih prenosivih računara.

Cena: 229.999 – 317.920 din.

HP Chromebook X2 – Odvojivi Chromebook sistem

Kao prvi Chromebook sa odvojivim ekranom, HP Chromebook X2 je naprosto morao da se nađe na ovoj listi. Iako je punokrvni Chromebook laptop, dizajniran je tako da se jednostavno može pretvoriti u tablet. To je postignuto time što je kompletna elektronika, zajedno s baterijom, spakovana iza ekrana. Izrada je vrhunska, a i tehničke specifikacije nisu za bacanje. Ekran je dijagonale 12,3 inča u QHD rezoluciji, računar pokreće Intel Core m3 procesor, poseduje 4 GB RAM‑a i 32 GB prostora za podatke, a zasnovan je na Chrome OS‑u.

Cena: 530 evra

Lenovo Yoga C930 – Hibridni laptop

Kao i HP Chromebook X2, i Lenovo Yoga C930 je 2u1 računar. Za razliku od HP‑a, Lenovo je ovaj laptop namenio poslovnim korisnicima. To znači da je u pitanju premijum proizvod za korisnike koji žele kvalitetan laptop, ali i slobodu da ga ponekad koriste i kao tablet. Metalno kućište računara dostupno u više boja, opcioni 4K ekran, kao i odlična autonomija baterije, glavne su karakteristike ovog konvertibilnog laptopa.

Cena: 1.145 evra

Acer Spin 1 (SP111‑32N‑C2X3) – Laptop za mase

Ako su prethodna dva računara za većinu korisnika prihvatljivi samo u domenu maštanja, Acer Spin 1 možemo da nazovemo zvezdom u niskom cenovnom segmentu laptop računara. Agresivna cenovna politika učinila je ovaj „2u1“ računar, sa ekranom koji može da se okrene praktično za 360 stepeni, izuzetno atraktivnom kupovinom. Iako nije brzinski rekorder, Acer Spin 1 poseduje neke druge kvalitete. Ekran osetljiv na dodir ima dijagonalu 11,6 inča, dok ga 4 GB RAM‑a, 32 GB storage, Celeron N3350, Stylus olovka i Windows 10 OS čine upotrebljivim za širok raspon poslova. Sve to je spakovano u dopadljivo kućište s kvalitetnom tastaturom i izdržljivom baterijom. Ukratko, odličan višenamenski računar koji će biti dovoljan za obavljanje velikog broja manje zahtevnih poslova.

Cena: 290 evra

Razer Blade 15 – Namenjen igračima

Ultrabrz, ultraprenosiv, ultrasnažan. To su epiteti koje možemo da pripišemo najboljem gejming laptopu predstavljenom u 2018. godini. Nova revizija Razer Blade 15 laptopa dostupna je u dve konfiguracije – model s dual storageem (SSD + HDD) ili model s moćnijom grafikom. Kompaktan dizajn omogućava postavku ekrana praktično od ivice do ivice, a zajedno sa osvetljenom tastaturom ostavlja izuzetno atraktivan utisak. Sve to je spakovano u tanko aluminijumsko kućište koje po dimenzijama više podseća na poslovnu, a ne gejming mašinu.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2018) – Za poslovne korisnike

Još jedan laptop koji „gađa“ poslovne korisnike. Lenovo Thinkpad X1 je šesta generacija ultralakog i ultramoćnog poslovnog računara. Odlikuje ga atraktivan, a opet prepoznatljiv Lenovo dizajn u koji je ukalupljena velika količina memorije, vrhunski procesor najnovije generacije, odlična baterija i kvalitetan ekran visoke rezolucije. Na raspolaganju su različite varijante, sa 8 GB ili 16 GB memorije, kao i sa SSD‑om od 128 GB do 1 TB.

Cena: 237.690 – 336.000 dinara

Dell Precision 5530 – Mobilna radna stanica

Možda izgleda kao laptop, ali Dell Precision 5530 u suštini je moćna prenosiva radna stanica koju (može da) pokreće šestojezgarni Xeon procesor. Računar odlikuje fantastičan dizajn, odličan ekran, velika autonomija, brza memorija i jaka grafika. Dell je ovde pokazao kako u jedan tanak i lako prenosiv računar može da se spakuje snaga bez kompromisa.

Cena: 1.223 – 2.500 evra