Otvorena izložba „Naša istorija, naša sećanja“

Foto: MNA/ Miloš Lukić

Čačak – U Čačku je otvorena izložba „Naša istorija, naša sećanja“, koju realizuje Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Narodnim muzejom iz Čačka.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni.

Ova putujuća izložba posvećena je sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. i sećanju na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Protekao je vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije.

Mondoloni je prethodno razgovarao sa gradonačelnikom Čačka Mulunom Todorovićem.

Teme razgovora su bile potencijali i mogućnosti saradnje u domenu sporta, kulture, ekonomije i sporta.

Kulturna saradnja je posebno interesantna, jer ona datira još iz Prvog svetskog rata.

Mondoloni je rekao da se razgovaralo o mogućnosti bilateralne saradnje između Čačka i teritorijalnih jedinica u Francuskoj u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, privrede.

„Ove godine se očekuje poseta predsednika Francuske (Emanuela Makrona) Srbiji, koja je zbog aktuelnih dešavama u Francuskoj krajem prošle godine odložena. Nadam se da ćemo u predstojećim mesecima uspeti da realizujemo sve ono o čemu smo razgovarali danas“, istakao je Mondoloni.

Todorović je rekao da Francuska ima nameru da potencijalne investitore dovede u našu zemlju, i to ne samo u prestonicu, već i u druge delove Srbije.

On je dodao da Srbija i Francuska imaju dugu tradiciju dobrih prijateljskih odnosa i da veruje da će se i u ekonomskoj saradnji iskoristiti svi potencijali.

Ističe da su ovakve inicijative od izuzetnog značaja za unapređenje privrednih odnosa, te da će najavljeni dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona značiti i dovođenje potencijalnih investitora u grad na Moravi.