Osmi Ilindanski susreti u Kamenici

Foto: Opština Gornji Milanovac

Gornji Milanovac – Mesna zajednica Družetići i osnovna škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana, uz podršku opštine Gornji Milanovac, Kulturnog centra i Turističke organizacije i ove godine, već tradicionalnoosmi put, organizovali su Ilindanske dane. Cilj održavanja ove manifestacije jeste da se srpska kultura, jezik, tradicija i folklor otrgnu od zaborava.

U ime domaćina, učesnike, goste programa i meštane Družetića i okolnih sela pozdravio je direktor osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Pranjana Zoran Pantović, koji je istakao da ova manifestacija treba da bude suprotnost rijaliti programima koji se svakodnevno prikazuju na malim ekranima.

„Želja nam je da našim učenicima, našoj deci pokažemo da postoji i druga, lepša strana. Trudićemo se i dalje da ova manifestacija traje, da svake godine bude sve masovnija i uspešnija“, naglasio je on.

Foto: Opština Gornji Milanovac

Zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, rekla je da lokalna samouprava aktivno prati i podržava sve kulturne manifestacije koje se održavaju posebno na seoskom području i da pokušavaju da ih omasove.

„Tako je i kada je reč o ovoj manifestaciji, koja posle osam godine, svake godine ima veći broj učesnika i posetilaca“, naglasila je ona.

Ivan Bešlagić, ispred udruženja građana „GM eko balans“ pozdravio je učesnike kampa „Izviđačka avantura – Suvobor 2018“ i zahvalio se opštini Gornji Milanovac, Crvenom krstu i osnovnoj školi „Ivo Andrić“ iz Pranjana na podršci.

Prve večeri festivala, pored kulturno umetničkog programa i nastupa folklornih grupa KUD „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca i KUD „Fra“ iz Čačka, nastup je imala i pevačka grupa „Lira“ iz Čačka i književno društvo „Zapis“.

Foto: Opština Gornji Milanovac

Organizovana su i sportska takmičenja, šahovski turnir u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, turnir u stonom tenisu i malom fudbalu, kao i likovna kolonija.

Uvaženi likovni umetnik iz Gornjeg Milanovca, Ilija Dražović, poklonio je zamenici predsednika opštine Jadranki Dostanić sliku sa ovogodišnje likovne kolonije.

Foto: Opština Gornji Milanovac

Danas, drugog dana manifestacije, na programu je vašar.