Obrenić: U Moravičkom okrugu troje obolelo od gripa AH1

Foto: RINA/I. Nikolić

Čačak – Na osnovu epidemiološke situacije i prispelih prijava o obeljenjima sličnih gripu, koje su registrovane u prethodnim nedeljama do današnjeg dana, ZZJZ prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga, rekao je epidemiolog dr Davor Obrenić, načelnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Čačak

„U poslednje tri nedelje registrujemo rast obolelih u sve četiri opštine okruga. Povećan je broj koji je neuobičajen za određenu bolest u određenom trenutku i mi je prijavljujemo u skladu sa zakonom nadležnim institucijama. Samo proglašenje epidemije je u nadležnosti ministra zdravlja”, rekao je Obrenić.

Prijava epidemije nosi određene mere sa sobom.

„Dali smo preporuku zdravstvenim ustanovama sa stacionarnim lečenjem da ukinu posete bolesnicima zbog prevencije širenja gripa što je za sada jedina mera, a za druge u ovom trenutku nema potrebe”, istakao je Obrenić.

Prema njegovim rečima na teritoriji Moravičkog okruga do današnjeg dana potvrđena su tri slučaja obolevanja od gripa i u sva tri je izolovan virus AH1.

„Dva slučaja su registrovana kod dece školskog uzrasta dok je jedan potvrđen kod osobe starije životne dobi koja je hronični bolesnik”, kazao je Obrenić

Inače, svakok ponedeljka zdravstvene ustanove prijavljuju ZZJZ sve slučajeva oboljenja sličnih gripu, za prethodnu nedelju koje se dalje upućuju Institutu za javno zdravlje Srbije.