NSZ: Najniža stopa nezaposlenosti

Foto: Promo

Stopa nezaposlenosti u Srbiji nastavila je pad i sa 14,8 odsto na početku godine spustila se na 11,3 na kraju trećeg tromesečja, rekao je direkor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Anketa o radnoj snazi, koju je sproveo Republički zavod za statistiku, pokazuje da se za godinu dana otvorilo 47.000 novih radnih mesta.

Martinović je za RTS rekao da je na rast povećanja zaposlenosti uticalo povećanje privrednih aktivnosti, broj stranih investitora koji dolaze u Srbiju, kao i bolji uslovi za poslovanje i za domaće i za strane investitore.

„Očekujemo da se približimo evropskom proseku kada je u pitanju stopa nezaposlenosti i da budemo na jednocifrenom broju. Bitno je da se ne vraćamo u prošlost kada je stopa nezaposlenosti bila veća od 20 odsto i zaista se približavamo cilju, a to je jednocifren broj“, navodi Martinović.

Statistike pokazuju da se u ovoj godini najviše zapošljavalo u prerađivačkoj industriji – sektor usluga, trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Prema evidenciji NSZ, više od 6.000 osoba sa invaliditetom se zaposlilo u ovoj godini.

„Više od 9.000 osoba je uključeno u mere aktivne politike zapošljavanja“, kaže Martinović i podseća na akciju Ministarstva za rad pod sloganom „Jednaki“ zahvaljujući kojoj se skreće pažnja na položaj osoba sa invaliditetom kako bi im se omogućio ravnopravan i jednak tretman.

Podseća i da je Ministarstvo za ovu godinu dalo oko 700.000.000 dinara za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.