Nemanja Čulić, đak generacije Tehničke škole – za uspeh je potrebno stalno dokazivanje

Foto: Reflektor

Seriju intervjua sa đacima gerneacije srednjih škola u Čačku danas nastavljamo sa Nemanjom Čulićem, učenikom Tehničke škole. Nemanja nam je govorio o svojim daljim planovima, željama i ciljevima, kao i o tome da je za postizanje najviših uspeha potrebna želja za stalnim dokazivanjem i potvrđivanjem.

Da li si oduvek znao da će tehničke nauke biti tvoj izbor pa si se zbog toga odlučio za Tehničku školu?

Razmišljao sam šta predstavlja spoj matematike i umetnosti. Tako sam došao na ideju da upišem arhitektonski smer. Samim tim Tehnička škola je bila moj prvi izbor.

Kada sada, kao đak genracije, pogledaš period od prethonde četiri godine, da li možeš da kažeš koliko je bilo potrebno truda za takav uspeh i ako je postojala neka teška situacija, da li bi mogao da je izdvojiš?

Mogu da kažem da je bilo jako dinamično. Puno takmičenja, izložbi, projekata, putovanja. U svakom slučaju bilo je jako zanimljivo, naravno i naporno.

Kako je biti najbolji u svojoj generaciji?

To je pre svega jedna laskava titula. Osećaj je izuzetno dobar. Međutim predstavlja i odgovornost koju treba opravdati i u daljem školovanju. U osnovnoj školi sam takođe bio đak generacije. To sam opravdao u srednjoj. Sada nameravam da na fakultetu potvrdim ovu titulu.

Koji je tvoj omiljeni predmet, omiljeni profesor i kakav odnos sa profesorima je bitan da bi se došlo do titule đaka generacije?

Teško je izdvojiti jedan predmet i jednog profesor. To je jedan izuzetan tim stručnjaka u oblasti arhitekture i gradjevine. Odnos učenik-profesor je veoma opušten. To jako pomaže uspehu učenika. Bili su na raspolaganju kad god je to nama bilo potrebno.

Foto: Privatna arhiva

Gde vidiš sebe za 10 godina, da li imaš planove koji su vezani za Čačak?

Postoje dve varijante. Jedna je ispunjenje mojih dečačkih snova da postanem poznati košarkaš, a druga da postanem proslavljeni arhitekta. Svoju budućnost vidim daleko od ovog grada, ali ću uvek rado dolaziti.

Zamisli sebe u ulozi gradonačelnika, koja je prva stvar za koju bi inicirao da se uradi, a nedostaje Čačku?

Prva stvar koju bih uradio da sam gradonačelnik jeste sređivanje svih sportskih terena u gradu.

Izdvoj nekoliko negativnih, ali i pozitivnih stvari koje zapažaš, a tiču se genrealno života u Srbiji.

Lakše je izdvojiti pozitivne stvari, jer ih ima manje. To su druzenje, prirodne lepote i dobra hrana, dok su negativne nedostatak perspektive, kao i loša politička i ekonomska situacija.

Da li pratiš sport, imaš li neki omiljeni klub ili omiljenog sportistu?

Pratim mnoštvo sportova. Među njima sam već izdvojio košarku. Omiljeni klub mi je Toronto Raptors, a omiljeni igrač pored legendarnog Michael Jordana je Alen Iverson.

Foto: Privatna arhiva

Voliš li da čitaš? Koju knjigu bi nam preporučo? Omiljeni pisac?

Volim da čitam. Često čitam popularnu psihologiju. Omiljena knjiga mi je Moć podsvesti od Džozef Marfija. Pored toga često crtam i slikam. Jako volim strane jezike i koristim svaku priliku da ih učim. Tečno govorim engleski i nemački, uz dobro poznavanje španskog i italijanskog. Putovanja su moja strast.