Nastavljena sednica, polemike među odbornicima o sinoćnjim incidentima

Sednica Skupštine grada, foto: Pool

Čačak – Raspravom o izveštaju o radu Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zračak“, nastavljena je sednica Skupštine grada, koja je prekinuta sinoć nešto pre 23:00 sata zbog napete situacije, ali i zahteva odbornika opozicije.

Predsednik Skupštine grada Igor Trifunović, tokom sinoćnje rasprave sa odbornicima opozicije izrekao je mere opomene odbornici Dveri Milici Prokić i meru udaljenja sa sednice odborniku Dveri Acu Đenadiću.

Zbog uzavrele situacije u skupštinskom holu nakon prekida sednice, dolazila je i policija.

Polemika da li je sednica Skupštine grada trebalo da bude prekinuta ili nastavljena sinoć nastavljena je i danas.

Zamenik šefa odborničke grupe Dveri, Milica Prokić, izjavila je da se predstavnici vladajuće većine nisu spremili za ovu sednicu, da su materijal za dodatnih deset tačaka dobili na dan početka sednice, kao i da su pokušali da prikriju određene stvari kada je reč o ustanovi „Zračak“.

„Vladajuća koalicija je pokušala da što veći broj tačaka pređe prvog dana, višesatnim zasedanje došlo je do zamora, skupštinske službe su bile prinuđene da rade toliko dugo, kao i novinari koji prate sednice. Tu je grubo prekršen Zakon o radu zbog čega ćemo podneti određene krivične prijave nadležnim organima, jer se radilo duže od 12 sati“, rekla je Prokić.

Prema njenim rečima, zbog višesatnog zasedanja odbornici nisu bili u mogućnosti da prate sednicu i raspravljaju o ključnim temama, među kojima je bio „Zračak“.

„Oni su pokušali da tu temu sklone od očiju javnosti i da raspravljaju oko ponoći gde ne bi na videlo izašli problemi u toj ustanovi. Tokom dana bilo je više provokacija od strane pojedinih odbornika Srpske napredne stranke, bilo je uvreda, prostakluka“, istakla je Prokić.

Ona je rekla da šef odborničke grupe Dveri Aleksandar Tanasković, iz zdravstvenog razloga tokom dana nije bio u skupštinskoj sali i da je došao tek pred kraj.

„Kada se pojavio počelo je dobacivanje, prozivke, i sve je išlo ka tome da dođe do incidenta, dobro irežirane predstave“, izjavila je Prokić.

Šef odborničke grupe Nove Srbije (NS), Miloš Marić smatra da je reč o „silovanju demokratije“.

„Nije prvu put da se vladajuća većina ovako ponaša, blokira, hapsim, provlači poslovanje javnih preduzeća bez kvalitetne rasprave, tako su sinoć hteli i sa ‘Zračkom’. Hteli su da provuku afere, a da građani ne čuju šta se dešava. Stoji i obezbeđenje na ulazu koje određenim odbornicima ne dozvoljava ulazak u salu“, kaže je Marić.

On je rekao da će NS nastaviti da se bori, a da li će uspeti videće.

„Građani će to svakako kazniti na sledećim izborima“, naglasio je Marić.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Maksimović, rekao je da sednica nije mogla da počne na vreme, jer su opozicioni odbornici više od dva sata reklamirali povredu poslovnika, samim tim, kako kaže, i tačka o „Zračku“ bi došla na red znatno pre.

„Opstrukcije koje radi opozicija u jednom trenutku su im se obile o glavu. Nemamo šta da prikrivamo, hoćemo da sednicu završimo u nekom razumnom roku. Opozicija je reklamirala povredu poslovnik, iako za to nije imalo osnova. Oko 22:30 sata pod adrenalinom, očigledno ljut pojavio se šef odborničke grupe Dveri, Aleksandar Tanasković, koji je teatralno ušao u salu, počeo da maše poslovnikom, predsedniku Skupštine slao poljupce za šta mu je izrečena opomena. Sednica je odmah prekinuta, a posle toga je Tanasković prišao Trifunoviću i počeo da ga vređa, a kada sam ja prišao onda je verbalno napao i mene. Čak je i krenuo fizički da se obračuna sa nama, a u tome ga je sprečilo par odbornika Dveri“, priča Maksimović.

Maksimović kaže da mu je Tanasković pretio da će „ga videti i opsovao nam je i majku“.

„U međuvremenu smo pozvali policiju, jer nismo znali šta može da nas sačeka ispred sale. Policija je došla i uzela izjave od nas, kao i od nekolicine svedoka. Predsednik Skupštine je imao povišen krvni pristisak 160/120“, navodi Maksimović.

Šef odborničke grupe Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, Nataša Cvijović, smatra da sednice ne bi trebalo dugo da traju.

„U Srbiji smo postali prepoznatljivi po maratonskim sednicama, ne može da se održi koncentracija i ne mogu biti kvalitetne diskusije, dolazi do zamora i to dovodi do incidentnih situacija. Da li su one namerne ili se stvore potpuno slučajno u nekom trenutku to je pitanje za druge ljude, ali posle 20 sati ne bi trebalo raditi bez obzira što su u pitanju troškovi“, navela je Cvijović.

Ona kaže da bi svi odbornici trebalo da poštuju poslovnik, kao i dostojanstvo sebe, partije koju predstavljaju i političkih ubeđenja.

„Socijalisti nikada nisu bili učesnici incidetnih situacija i smatram da nisam kompetentna da govorim o tome šta se dogodilo, to neka istraže nadležni organi“, zaključila je Cvijović.