Nameštaj sa Suvobora za „Hilton” u Moskvi (FOTO)

Foto: RINA/J. Nikolić

Gornji Milanovac/ Pranjani – U fabrici nameštaja „Jomil inženjering” – Pranjani danas je rezanjem hrastovih trupaca, na uprvo nabavljenoj brenti, počela proizvodnja sa novim, preduzimljivim planom: „Od šume do `Hiltona`”. I već postoje poslovi i sporazumi koji nagoveštavaju dobrobit vrednim ljudima iz ove lepe gorske varošice pod Suvoborom, i okolnih sela.

– Fabrika postoji 35 godina blagodareći zavičajcu Ranku Trifunoviću i pod nekim neobičnim okolnostima svojevremeno je  prodata novom, ruskom vlasniku. Nedavno smo je otkupili od njega i danas krenuli sa proizvodnjom od početka, dakle od rezanja trupaca – kaže za agenciju RINA Jovan Čeković, general Vojske Srbije i generalni direktor „Jomil grupe”.

Foto: RINA/J. Nikolić

Fabrika je ruskoj firmi „Ris mebl” plaćena 400.000 evra.

– Odlučili smo se za program koji je potpuna celina u ovoj delatnosti, dakle od nabavke i sušenja šume, do izrade ekskluzivnog nameštaja od punog drveta. Ugovor o nabavci sirovine potpisali smo sa JP „Srbijašume”, u krugu fabrike već imamo 500 kubika građe i prvi sledeći zadatak nam je da za 60 dana podignemo sušaru i nadstrešice. Isplatili smo kupoprodajnu cenu i sad idemo, korak po korak, prema svetskom tržištu – besedi general.

On ističe važnost ugovora sa „Srbijašumama”:

– Svaki investitor koji hoće da sarađuje sa nama traži da mu se kaže odakle je to drvo, jer je danas građa postala problem. Često sam u Africi koja je sva posečena, i sad su se svi sjatili u naše okruženje, jer najviše građe ima u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. A mi smo obezbedili dobar izvor.

„Jomil inženjering” iz Pranjana već ima dva izuzetna dokumenta na stolu:

– Ušli smo u „Ikeu” zahvaljujući ovom našem programu, već smo dva uzorka napravili, krevetac i fotelju. Predstoji nam potpisivanje ugovora sa „Ikeom” o isporuci po 100.000 komada. Nemamo tu baš neki veliki profit ali su količine dosta važne, velike su. Pored toga, dobili smo sada jedan posao u Moskvi, da opremimo hotel „Hilton” kompletnim nameštajem. Pobedili smo konkurenciju iz Londona, to će nam biti prvi programi koje ovde sada počinjemo.

Čeković naglašava da mnogo očekuje i od trećeg programa. To je izrada oplata za gređevinske radove, pri čemu se koriste oni delovi građe koji nisu za nameštaj.

Foto: RINA/J. Nikolić

– U plasman oplata je uključen naš zemljak iz Švajcarske, Slaviša Marković, i uveren je da će u Evropi plasirati sve što mu mi isporučimo. A mi uvek imamo te građe koja zadovoljava merila svetskog tržišta.

Prvog dana obnove proizvodnje na poslu je bilo 15 radnika.

– U uslovima kakvi su prirodni za ovakvu fabriku radiće od 50 do 80 ljudi, zavisno od programa i zahteva tržišta. Svi radnici su iz ovog kraja pod Maljenom i Suvoborom, već su obučeni, i samo čekaju poziv za posao – kazao nam je general Čeković.

Foto: RINA/J. Nikolić

Jedan od njih je i Milan Trifunović iz obližnjih Družetića, najpre je radio kod Ranka Trifunovića a zatim kod Rusa bio šef proizvodnje. Kaže:

– Velika je stvar kad imaš posao i zaradu pred kućom, i ne moraš da putuješ u Čačak ili inostranstvo.

Isto misli Milomir Otašević, čije je preduzeće, „Filos” iz Prijevora kod Čačka isporučilo u Pranjane brentu za rezanje građe:

– Najzaslužniji za ovaj posao je preduzimljivi general, bori se i ulaže. Posao će dobiti desetine radnika, ostaju u zavičaju i osnivaju porodice, a i dobavljači građe imaju kome da prodaju svoju robu – reče Otašević.

Foto: RINA/J. Nikolić

Ova fabrika, inače, do sada se nije bavila primarnom preradom drveta, već je samo oblikovala gotovu građu. Direktor kolektiva, arhitekta Željka Gutić, ceni da će njena ekipa za godinu ili dve postati jedna od jačih fabrika nameštaja u Srbiji:

– Radićemo sa više linija. Jedna je za izradu komada namenjenih svakodnevnoj upotrebi i to je taj posao sa „Ikeom”. Na drugoj liniji oblikovaćemo ekskluzivni nameštaj, kao i u vreme ruskog vlasnika. On je od punog hrasta, izvožen je u Rusiju. Sada ćemo izvoz proširiti i na evropsko tržište, sa planom da to bude osam do deset šlepera nameštaja mesečno – navodi Željka Gutić.

Ona dodaje da se fabrika prostire na 2,20 hektara sa četiri pogona i 5.000 kvadrata poslovnog prostora, a jedna od najsavremenijih hala (1.400 kvadrata) namenjena je za poslove lakiranja i sušenja nameštaja. Osnovni materijal za majstore ispod Suvobora biće hrast i bukva, delom i čamovina.

„Jomil grupa” godinama ulaže u ovaj kraj pa je prošlog oktobra potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, položio kamen temeljac za gradnju novog hotela u Koštunićima, ispod Ravne Gore. Reč je o zdanju od 6.000 kvadrata sa 40 soba i 90 mesta za izletnike koji požele da svrate u ovaj biser srpskog podneblja. To je jedinstven prostor u našoj zemlji, gde se 90 odsto namirnica za goste priprema na obližnjim poljima i šumarcima.

Zahvaljujući trudu Generala Čekovića i njegovih saradnika danas u raznim pognima „Jomila” u Koštunićima radi 50, a odskora će u Pranjanima biti bar još toliko zaposlenih.

– Želim da Pranjani ponovo postanu vrelo života i mladosti, rada ali i veselja – kaže general.