Mondoloni: Francuska i Srbija treba da razvijaju veze u svim domenima

Foto: RINA

Čačak – Ambasador Republike Francuske u Srbiji Frederiko Mondoloni sa saradnicima posetio je Čačak povodom otvaranja izložbe „Naša istorija, naša sećanja” koju realizuje Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Narodnim muzejem iz Čačka.

„Izložba pokazuje snagu veze koja nas je spojila tokom Prvog svetskog rata, što je bila jedna sasvim posebna veza i savezništvo. Želeli smo da tu priču i istoriju predstavimo i kroz svedočanstvo ljudi čiji su preci učestvovali u tim događajima od pre sto godina”, rekao je ambasador Francuske.

Ova izložba je obišla mnoge gradove u Srbiji a otvorena je u Beogradu.

„Naravno mi slavimo prošlost ali želimo da zajedno slavimo i budućnost. Sa gradonačelnikom smo razgovarali o spremnosti Francuske i Srbije da razvijau veze u svim domenima, kulturnim, političkim, ekonomskim i sportskim. Ove godine očekujemo posetu predsednika Francuske, a nadamo se da ćemo već u mesecu koji dolazi uspeti da realizujemo ono o čemu smo se dogovorili sa gradonačelnikom”, navodi Mondoloni.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglasio je da su u razgovoru sa gostima otvorene mnoge teme vezane za kulturu i za bogatu tradiciju srpsko – francuskog prijateljstva.

„Nadam se da će i prilikom posete predsednika Francuske, tokom leta, doći veliki i respektabilni ekonomisti i investitori, jer oni vide svoje mesto u regionu. Dobili smo od Njegove ekselencije potvrdu da Francuska želi da ulaže i u ostale gradove a ne samo u centrali deo Srbije, Beograd”, rekao je Todorović.

On dodaje da teška zajednička istorija osnov da budućnost bude bolja i sadržajnija i da svi zajedno radimo u interesu građana Srbije i Francuske.