Mladi zadrugari iz Šumadije

Foto. RTS

Topola – U Vojkovcima kod Topole sedmorica stočara osnovala su zadrugu. Cilj je da zajedničkim nastupom na tržištu obezbede bolji plasman mleka, a u budućnosti planiraju podizanje mlekare i organsku proizovdnju.

Zadrugari na jutarnjem dogovoru kod direktora, a potom svako na svoje imanje. Direktor, dvadesetjednogodišnji Nikola Mijailović, peta je generacija stočara u Vojkovcima. Imaju dvadest krava, mesečno prodaju četiri hiljade litara mleka. Slično je i kod drugih zadrugara.

„Da udruženi radimo, da nastupamo na tržištu sa većom količnimom mleka. Da se više baziramo na neke poluproizvode ili proizvode koji su sa našeg područja, neku budćnost vidimo u organskoj proizvodnji“, kaže Nikola Mijailović, direktor zadruge.

„Nadamo se da ćemo sa ovim dosta da poboljšamo život na selu i da zajedno probamo da promenimo nešto ovde“, kaže Bojan Mijailović, zadrugar.

Zadrugari su već konkurisali u Ministrastvu za regionalni razvoj za nabavku priplodnih junica. Dok ne stigne podsticaj države, pomažu jedni drugima.

„Zajedno radimo kad treba, evo danas baliramo kod mene, tu je komšija da pomogne, pomoći ima još, tu su komšije po potrebi“, objašnjava Marko Mijailović, zadrugar.
Vojkovci na tromeđi tri opštine Topole, Gornjeg Milanovca i Aranđelovca, brdsko selo podno Rudnika, gde su problem putevi. Sada ih uglavnom sami nasipaju i održavaju.

„Svaka veća investicija, ako bi uspeli da neku mlekaru napravimo mi bez puta ne bi to mogli da uradimo“, kaže Rajko Stanimirović, zadrugar.

Vojkovci je selo mladih, višečlane porodice ovde nisu retkost. I zadrugari su uglavnom dvadesetogodišnjaci, rešeni da se stočarstvom i voćarstvom bave na savremen način.