Mihailo Urošević, đak generacije Mašinsko-saobraćajne škole – čast je biti najbolji u generaciji

Foto: Privatna arhiva

Za kraj serije intervjua sa đacima genrecaije srednjih škola u Čačku na naša pitanja je odgovarao Mihailo Urošević. Mihailo je Mašinsko-saobraćajnu školu u Čačku završio kao najbolji u generaciji, a govorio nam je o tome kako su protekle te četiri godine srednje škole, o daljim planovima i željama, uz poruku da oseća izuzetnu čast i privlegiju što je baš on najbolji u generaciji jedne takve škole.

Kada sada sagledaš situaciju, da li je odluka o upisu Mašinsko-saobraćajne škole bila najbolja moguća? Da li je ona bila tvoja prva želja?

Da, to je bila moja prva želja. Mislim da je moja odluka o upisu ipak bila najbolja moguća, jer me je to zaista interesovalo, i ne znam da li bih ostvario ovakav uspeh da sam upisao nešto drugo.

Put do titule đaka genracije je sigurno trnovit, da li je bilo nekih teških situacija, izdvoj neku?

Naravno. Jedna od najtežih situacija je bila priprema za regionalno takmičenje iz 3D modeliranja, jer sam imao samo 3 dana da se pripremim. Ali uprkos tome uspeo sam da se plasiram na republičko takmičenje.

Kako je biti najbolji u svojoj generaciji?

Kada vidim koliko samo ima učenika u Mašinsko-saobraćajnoj školi, osećam se veoma privilegovano i ponosno zato što sam najbolji od njih.

Da li imaš predmet koji je tvoj favorit, možeš li da izdvojiš profesora koji je imao poseban uticaj na tebe i tvoj rad?

Uglavnom sam voleo sve stručne predmete, ali bih akcenat stavio na Modeliranje mašinskih elemenata i mehanizama sa analizom. Izdvojio bih celu grupu profesora stručnih predmeta, jer su svi imali poseban uticaj na mene i nemoguće ih je razdvojiti. Naravno veliku podršku mi je pružila i razredna, kako meni tako i celom odeljenju.

Koji je tvoj sledeći korak što se tiče obrazovanja? Gde vidiš sebe za recimo 10 godina?

Planiram da nastavim svoje obrazovanje, ali u Sloveniji. Tamo ću upisati Fakultet za energetiku. Nadam se da ću za 10 godina završiti svoje obrazovanje i zaposliti se, naravno, u Srbiji.

Da li sebe možeš da vidiš u ulozi nekoga ko može da inicira rešavanje različitih problema, koji se tiču mladih? Šta bi prvo uradio u svojoj lokalnoj sredini?

Sigurno da da. U svojoj lokalnoj sredini bih inicirao na osnivanju raznih sportskih i kulturnih manifestacija, gde bi se skupljala omladina iz celog Čačka.

Foto: Privatna arhiva

Izdvoj nekoliko negativnih, ali i pozitivnih stvari koje zapažaš, a tiču se genrealno života u Srbiji.

Kao pozitivnu stvar sve više otvaranja novih kompanija, kako u Srbiji, tako i u Čačku. Činjenica je da veliki broj mladih odlazi iz zemlje u potrazi za boljim uslovima i to vidim kao negativnu stvar.

Da li si pratio Svestsko prenstvo u fudbalu? Pratiš li sport generalno, omiljeni klub, sportista?

Naravno. Najviše pratim fudbal. Moj omiljeni fudbalski klub je Bajern iz Minhena, a omiljeni sportista mi je Arijen Roben.

Da li imaš neki hobi? Preporuči neku knigu ili film našim čitaocima.

Moj hobi je bavljenje sportom, ali u slobodno vreme takođe volim da gledam serije. Svima bih preporučio film Hobit, čiji sam veliki fan.