Lučani smanjuju broj odbornika i članova Veća

Sednica Opštinskog veća u Lučanima, foto: Reflektor

Lučani – Članovi Opštinskog veća u Lučanima razmatrali su danas odluku o usklađivanju Statuta opštine koji se najvećim delom odnosi na uštede i smanjenje broja odbornika, članova Opštinskog veća i broja pomoćnika predsednika opštine.

Ovim predlogom Statuta je predviđeno da broj skupštinskih odbornika bude smanjen sa dosadašnjih 45 na 35.

Smanjen je i broj članova Opštinskog veća sa devet članova plus dva obavezna člana, predsednik i zamenik predsednika, na sedam plus dva.

Umesto dosadašnja tri pomoćnika, predlog Statuta predviđa dva pomoćnika predsednika za koje Statutom nije predviđena posebna školska sprema.

Na sednici je usvojen i prvi rebalans budžeta u 2018. godini. Najviše promena budžet je pretrpeo sa povećanjem sredstava za opštinska javna preduzeća „Komunalac“ i „Dragačevo puteve“, za javnu rasvetu, vodosnabdevanje, opremanje seoskih ambulanti, kao i za javno informisanje.

Imajući u vidu da postojeći automobili nisu u voznom stanju ili su tehnički neispravni, Veće je donelo odluku o pokretanju postupka nabavke putničkih automobila za potrebe Opštinske uprave.

Doneta je i odluka o davanju opreme za kontrolu bezbednosti u saobraćaju Policijskoj stanici Lučani.

Članovi veća su dali saglasnost i na predlog grupe građana „Jedan tim“ za dodelu nagrade, u iznosu prosečne mesečne zarade u Lucanima, Nemanji Matijaševiću koji je na nedavno održanom paraatletskom evropskom prvenstvu u Berlinu osvojio srebrnu medalju u disciplini skok u dalj.