Knjige iz Čačka za srpsku nejač na Šari

Štrpce – Dr Aleksandar Leposavić, naučni istraživač čačanskog Instituta za voćarstvo, sakupio je stotinu knjiga i svojim automobilom odvezao u Osnovnu školu „Šarski odred” u opštini Štrpce. Najjužnija srpska sela na Kosmetu prepuna su đaka jer u ovom zbegu (od ukupno 13.600 stanovnika 9.000 su Srbi), školu uči čak 1.200 mališana i dece iz pravoslavnih porodica.
Leposavić je na put od 300 kilometara i vrh planine koja međi Južnu srpsku pokrajinu i Makedoniju krenuo sa dvojicom prijatelja, Vojom Tošovićem, povrtarom i stočarom iz Radaljeva kod Ivanjice i izveštačem agencije RINA. U Štrpcu, na 975 metara nadmorskih, dočekani su od starih prijatelja kao najrođeniji.

„Oduševljavaju me ovi ljudi borbom za opstanak i nikad mi nije bilo teško da pređem 600 kilometara tamo i ovamo, da bismo se videli i upitali za zdravlje” – kazao je Leposavić za agenciju RINA.
Kao pokretač ovog susreta, putovođa i vozač on je domaćinima predao pakete sa raznorodnim štivom, a među naslovima su bili i šahovski priručnici koje nam je u Čačak, pre nego što smo krenuli, poslao Milan – Aco Milićević, predsednik ŠK „Beograd” iz srpske prstonice.

„Svaka vam čast što ste potegli na ovoliki put po nedobu, i kao ljudima, našim Srbima, mogu da vam kažem samo: Hvala – reče, ređajući priložene knjige u svojoj kancelariji, Čedomir Nikolić, direktor OŠ „Šarski odred” na Šari koja ima tri škole, u Sevcu, Brezovici (Jažince) i Vrbeštici.
Tu nastavu pohađa ukupno 328 mališana, od predškolskog uzrasta do osmog razreda. Druga škola ove opštine, „Staja Marković” u Štrpcu, ima 450 učenika, u varošici, zatim u selima Berevce, Donja i Gornja Bitinja i Sušiće. OŠ „Rajko Urošević” u Gotovuši još 120.
Srednja škola „Jovan Cvijić” u Štrpcu drži nastavu za 420 učenika.

„Imamo ukupno oko 1.200 mališana i srednjoškolaca. U Štrpcu radi i jedan vrtić ali ne može da primi svu decu pa će uskoro u dvorištu škole u Jažincu početi gradnja drugog. Vlada Srbije daće za to 40 miliona dinara”, besedi direktor Nikolić.

Inače, dr Leposavić već deset godina ide na jug Kosmeta gde sa stručne strane pomaže Srbima na Šar planini oko gajenja maline.