Kineski Zijin otplatio sve dugove RTB Bor – Ukupno isplaćeno više od 200 mil USD

Foto: rtb.rs

Kineski Zijin otplatio je apsolutno sve dugove RTB-a Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR), pa je kompanija u Novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja.

– Kineski Zijin otplatio sve dugove RTB-a Bor iz UPPR-a. Strateški partner isplatio je više od 200 mil USD maltene u dan i sada se RTB, odnosno Zijin Bor Copper DOO bez ikakvog ograničenja i tereta, pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj. Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline. Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 mil EUR i 42,2 mil USD.

–Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula! A kada smo pre pet-šest godina počeli da se bavimo „Borom“, bili su preko milijardu USD. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Zijin koja je, da bi se završio „klouzing“, bila u obavezi da uplati 350 mil USD. Uplatom tih para stekla je 63% vlasništva u RTB-u Bor – kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, kada se zaokruži ceo ciklus koji Zijin radi u Srbiji, vezano za RTB i za projekat „Čukaru Peki“, a to je, kako kaže nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi.

– Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko 1%. Kroz tih nekoliko godina, samo bakar učestvovaće 5% u BDP-u države – kazao je Aleksandar Antić.