INTERVJU – Todorović: Uz brojne investicije, zapošljavanje i nove sadržaje Čačak ima perspektivu (VIDEO)

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, foto: Reflektor

Čačak – U Čačak je do sada došlo nekoliko velikih investitora, koji planiraju da zaposle nekoliko hiljada ljudi, a postoje najave da će ih doći još, izjavio je u intervju portalu „Reflektor“ gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Todorović očekuje još brži razvoj Čačka otvaranjem autoputa do Beograda, kao i povezivanjem Koridora 10 i 11, ali i otvaranjem aerodrom „Morava“ u Lađevcima.

Kaže da Grad, zdravstvene ustanove u Čačku i resorno ministarstvo zajedno rade na stvaranju boljih uslova za rad u toj oblasti, ali i zapošljavanju mladih i stručnih kadrova.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, foto: Reflektor

– Dve godine obavljate funkciju gradonačelnika Čačka, da li ste uspeli da ostvarite sva predizborna obećanja?
Nešto više od 25 meseci nasam na toj funkciji. Građani to mogu da procene i da vide, ja se nadam da svi zajedno jesmo kao jedan veliki i ozbiljan tim odgovornih ljudi, mislim i na zamenicu gradonačelnika, naravno i pomoćnike, načelnike, direktore javnih preduzeća i ustanova, mnoge stvari pokrenuli, pre svega obe privredne zone u Konjevićima za domaće preduzetnike, u Preljini za strane investitore, ali i za domaće. Gradsku biblioteku sigurno završavamo ove godine, kao i neke druge sadržaje pre svega vezano za infrastrukturu, ali i neke kulturološke promene.

– Šta je to što do sada niste uspeli da ostvarite, a cilj Vam je
Ima puno toga što planiramo, pre svega da se usvoji plan centar koji nam daje osnovu za mnogo više investicija u samom gradu, odnosno u centralnoj gradskoj zoni, mislim na Dom zdravlja u Ljubiću i neke druge sadržaje. Ove godine obezbedili smo sredstva, projektnu dokumentaciju, isplatili skoro 700.000 evra za Ulicu 10 koja bi trebalo da bude žila kucavica i da se rastereti gradski saobraćaj. Imamo još dosta toga, rekao bih pre svega i na zelenim površinama, na urbanim džepovima i na Alvadžinici, u bulevaru Vuka Karadžića, na Ljubić Keju, u Atenici, Trnavi. Krenuli smo i sa reciklažnim platoima na seoskom području, želimo da to nastavimo, da uvedemo što više autobuskih linija ka selima zajedno sa Autoprevozom. Mnogo planova, ali rekao bih pre svega konačna saobraćajna studija da se završi. Nadam se da ćemo do kraja mandata sva obećanja ispuniti.

– Nemačka kompanija „Forvark“ počela je gradnju fabrike u Preljini, uskoro se očekuje početak rada i kompanije „Viland elektrik“, da li očekujete da posao dobije veliki broj Čačana?
Kao ozbiljni i odgovorni ljudi, sve ono što ne samo obećamo, već i ugovorimo, potpišemo sa investitorima, naravno da ćemo i ostvariti. „Forvark“ jeste ogromna investicija i kompanija. Više od 50.000.000 evra investiranja u privrednu zonu u Preljini, ali ono što me raduje takođe jeste „Viland elektrik“ koji će zaposliti u narednih nekoliko godina 600 naših sugrađana. Za početak to je na lokaciji Slovas, stari Cer, kao braunfild. Već tokom ove godine, nadam se u oktobru, biće prvih 60 do 80 zaposlenih. Da ne zaboravimo i „Lidl“, veliki nemački trgovinski lanac koji do kraja godine treba da otvori svoj prodajni prostor u Čačku u Beogradskoj ulici gde će posao dobiti između 40 i 50 naših sugrađana. „Emmezeta“ je takođe počela da radi u Preljini prošle godine. Ne zaboravljamo Tehničko remontni zavod koji je u proteklih godinu dana primio više od 80 Čačana, do kraja godine nadam se još velikom broju zaposlenih. Tu je „Sloboda“ kao najveća kompanija i uvek kažem „majka Čačka“. Sa 2.300 zaposlenih idemo dalje, država investira 5.000.000 evra direktnih investicija u Remontni zavod i u „Slobodu“. „Čipsara“ takođe se razvija sa još nekih više od 100 zaposlenih uz podsticajna sredstva Vlade Srbije. Sve to pričam, jer bez velike pomoći Vlade Srbije ne bi bilo ni toga. Ono što je veoma važno za sve nas jeste da se i dalje interesuju ozbiljni investitori, imamo konstantne razgovore sa njima. Još jedna nemačka kompanija je zainteresovana da dođe u poslovnu zonu u Preljini i ona je jedna od dobavljača „Forverka“. Sad svi oni koji su manji dobavljači „Forverka“, a to su porodične kompanije sa dugom tradicijom, trajnim i stalnim ugovorima sa velikim dobavljačima uglavnom iz oblasti autoindustrije žele da budu blizu „Forverka“ i da budu na toj lokaciji.

– O kojoj kompaniji je zapravo reč?
Još uvek ne mogu da vam kažem i nikada nismo do sada i nećemo precizirati, govoriti imena. To bi bilo neozbiljno, dok se ugovori ne potpišu, dok se sve ne kanališe, to mora proći sve procedure, ali blizu smo okončanja i tog sporazuma.

– Da li ima zainteresovanih kompanija iz nekih drugih zemalja, ili su u pitanju samo nemačke?
Ima i iz drugih zemalja, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije. Imamo jednu italijansku kompaniju koja je na lokaciji „Slovas“ i za sada zapošljava 27 ljudi, ona takođe želi da se razvoja. Takođe, imamo i jednu američku firmu. Ukupno 11 firmi je na tom prostoru, želimo i tu lokaciju da razvijamo, jer je infrastrukturno opremljena. U privatnom je vlasništvu i mi nemamo problem da se razvija i taj sektor. Ne zaboravljamo ni domaće privrednike, naravno i kroz aktivne mere politike zapošljavanja, prekvalifikaciju, stručnu praksu, javne radove, takođe naše ustanove, kao što ne zaboravljamo ni poljoprivredu. Mnogo novca smo investirali i još ćemo investirati u poljoprivredu, nabavku svih onih neophodnih, pre svega oruđa za rad našim poljoprivrednicima.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, foto: Reflektor

– Šta je Čačku „donelo“ otvranje deonice auto-puta od Ljiga do Preljine, a šta će „doneti“ tek kada se otvori deonica do Obrenovca?
Auto-put je jedan od velikih preduslova za investicije i nadam se ove godine da će biti otvoren auto-put od Čačka do Obrenovca, a do kraja seledeće godine nadam se i u punom profilu do Beograda. Od marta po svim najavama ministarke Zorane Mihajlović počinje gradna auto-puta od Preljine do Požege, i on bi trebalo da dosta rastereti našu obilaznicu koja je mnogo opterećena. U toku sezone oko 16.000 vozila prođe tom magistralnom. I kao što je predsednik Srbije na polaganju kamen temeljca u Preljini, 25. jula najavio, do kraja godine se očekuje i potpisivanje komercijalnog ugovora za auto-put Preljina – Pojate. Zaista je onda Čačak u središtu svih zbivanja. Biće spojeni Koridori 10 i 11, a Industrijska zona je na izuzetnom mestu, s mogućnošću da se širi na još 300 hektara. Najveći deo radova gasifikacija, elektrifikacija i sva ostala infrastrukturna opremanja su urađena i postoji mogućnost da se ta lokacija razvija. Ona će u perspektivi biti jedna od najboljih lokacija za sve investitore u Srbiji.

– Investitorima je uglavnom važno da su blizini aerodoma, nedaleko od Preline su Lađevci. Predsedniku Srbije ste Vi, ali i predsednici gradova i opština iz okruženja uputili pismo gde ste pozvali državu da preuzme aerodrom „Morava“. Ima li za sada nekih pomaka ili sve stoji i dalje u mestu?
Ima napredaka, vodili smo nekoliko razgovora posle tog otvorenog pisma, a ono je usledilo dan posle posete potpredsednice vlade Zorane Mihajlović Moravičkom okrugu, gde smo vodili razgovore u tom delu. Prvi korak jeste da se u toku ove godine vojni aerodrom Lađevci, odnosno budući mešoviti aerodrom „Morava“ pretvori baš u mešovit, civilno-vojni, to je prvi korak, a onda da se uradi ozbiljna studija isplativosti. Nesporno je da država mora da subvencioniše bar za početak taj aerodrom. I predsednik je nedavno odgovorio veoma razložno na to pitanje da mora prvo da se sagleda kompletna situacija, koliko se gubi putnika u Nišu, koliko u Beogradu. Zgrada je urađena, takođe i pista, nije sporan novac, ali da se vidi biznis plan koliko može da se investira i koliko će državu to koštati. Najlakše je to izgraditi, otvoriti i za nekoliko godina videti da nije perspektivno. Mi mislimo da jeste i uradili smo neke analize koje su bile do nas. Ubeđen sam da ćemo u narednim godinama izgraditi pistu i za veće avione i pustiti u saobraćaj. Aerodrom je veoma važan, ali mi imamo dobre komunikacije. Imamo Koridor 11, uslediće i spajanje sa Koridorom 10, takođe, imamo i železnicu koja će da se revitalizuje ka Crnoj Gori. Svi proizvođači u Čačku imaju tu konekciju. Inestitori su zadovoljni tim mogućnostima do sada, a nadam se da će da bude u narednih nekoliko godina i aerodrom „Morava“. Kargo letovi su ne samo za privrednike, već i za poljoprivrednike veoma važni.

– Da li će biti izgrađeni stanovi za Rome u Košutnjaku? Stanovnici tog naselja se protive izgradnji, organizovani su bili i protesti, a sada je podneta krivična prijava protiv Vas.
Sproveli smo proceduru i dobili novac od Evropske unije, koji je od prošle godine kod nas na računu. Sproveli smo i sve postupke javne nabavke, javila se samo jedna firma na taj tender, ali nažalost njihova cena je bila mnogo veća od procenjene vrednosti koja je bila u tenderu. Verovatno će morati da se ponovi taj poziv. Ostajemo pri tome da treba da se gradi ta zgrada, ali uvek kažemo da nećemo “silovati” građane, uvek ćemo razgovarati sa njima, to smo radili i radićemo. Što se tiče igrališta ono će biti izgrađeno blizu postojećeg koje je izgrađeno bespravno i to želim da naglasim. Podsetiću da je 2006. godine usvojen prostorni plan centar koji definiše socijalna stanovanja. Na toj lokaciji u Košutnjaku je izgrađeno 13 zgrada za socijalno stanovanje, ovo će biti 14-ta za romsku populaciju i ne vidim ništa loše u tome. Naprotiv, vidim da naši sugrađani sa Sajmišta i iz Trnavske ulice treba da se tu smeste i da 22 porodice dobiju krov nad glavom.

– Da li ste zadovoljni funkcionisanjem čačanske bolnice, s obzirom da je bilo najave da će aktuelni direktor biti smenjen, pa do ukidanja dežurstava pojednih službi i najnovije vesti da u Nemačku odlazi 40 medicinskih sestara. Bilo je i ulaganja, ali gde se danas nalazi čačansko zdravstvo?
Podsetiću vas da smo prošle godine u decembru rekonstruisali porodilište, sada su uslovi daleko bolji u odnosu na ranije, skoro 40.000.000 dinara smo investirali zajedno sa vladom i privrednicima. Instalirali smo i angio salu, u kojoj je bilo 350 intervencija u ovoj godini, mnogi životi su spaseni. Posebno se zahvaljujem profesorima sa Dedinja i iz Kragujevca koji dolaze i vrše intervencije, kao i našim stručnim kadrovima koji se spcijalizuju. Zdravstvo je kompleksna oblast i veoma osetljiva, veoma je teško kvalifikovati nešto kao mnogo loše i mnogo dobro. Mnogo bogatija društva od nas imaju muku i kubure sa zdravstvenim radnicima. Naravno da se otvorio veliki prostor pre svega u zapadnoj Evropi za kvalifikovane radnike pogotovo u medicinskom sektoru i dobijaju kvalifikovane, radno sposobne ljude za mnogo veći novac nego što to imaju u Srbiji. Toga je uvek bilo i u bivšoj Jugoslaviji, danas u Srbiji. Trudimo se da te odlaske i napuštanja nadomestimo novim zapošljavanjima, novim specijalizantima, mladim ljudima. Dok neko ne ode, neko mlad ne može da dobije šansu. U svakoj lošoj informaciji i stvari ima neka dobra. Naravno da može mnogo bolje i mora mnogo bolje i to je nesporno, ali nije lako voditi sistem koji ima više od 1.000 zaposlenih, sistem koji je osetljiv. Sa rukovodstvima bolnice, Doma zdravlja i Ministarstva zdravlja radimo na poboljšanju svega toga i uspećemo siguran sam. Budžetom smo opredelili veliki novac za projekat rekonstrukcije kompletne Opšte bolnice u Čačku, to su 32.000 metara kvadratnih, to je ogroman novac koji treba da se investira i ubeđen sam da ćemo u narednom periodu vratiti bolnici stariji sjaj.

– Koliko se ulaže u razvoj turizma, kulturu i sport?
U Ovčar Banji smo zajedno sa EPS-om uredili koristo Morave, nekih 1.400 metara toka, oko 50.000.000 dinara je investiramo u taj deo. Radimo ove godine sa 1.000.000 evra saobraćajnicu od Ovčar Banje do vrha Kablara, to je prva faza manje od tri kilometra. Želja nam je da kada turisti dođu u Ovčar Banju da mogu doći turističkim autobusima ili automobilima do vrha Kablara i da sa tog prelepog vidikovca vide pola Srbije. U Trepča Banji investirali smo u saobraćajnicu 35.000.000 dinara, još 15.000.000 iz našeg budžeta, imamo jedno klizište koje takođe treba preko Kancelarija za javna ulaganja da saniramo. Želimo da razvijemo što više banjski turizam i 70 odsto noćenja je vezano za Atomsku banju Gornja Trepča. Veliki potencijal je i Slatinska banja i tamo želimo da investiramo, na dobrom putu smo otkupimo jednu kuću i pretvorimo je u bolji i lepši sadržaj i da nekim planom predvidimo mogućnost banjskog turizma. I urbane stvari smo pokrenuli, rok festival PRiČa koji se već razmahao, dosta mladih učesnika, traje više dana, tu je i DUK festival u Parku mladosti. Sve ono što urbani deo treba da ima trudićemo se da širimo. Ove godine 10-ti put Karusel u Čačku, izvanredna manifestacija. Sve one sekundarne stvari trudimo se da ispratimo, razne etno festivale i sve ono što se dešava u gradu, ali da ne zaboravimo i one sadržaje koji traju decenijama poput Sabora frulaša u Prislonici, Kupusijade u Mrčajevcima, tu su i Dani zapadnog pomoravlja u Zablaću.
Za obrazovanje izdvajamo mnogo sredstava, biće ih više, tu su naši fakulteti i Visoka škola.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, foto: Reflektor

– Nekada ste bili fudbaler Borca, taj klub se danas ne takmiči u Super ligi Srbije, kakva je situaciju u Borcu?
Volim Borac, igrao sam u tom klubu i proveo mladost. Borac je ne samo čačanski, već srpski brend. Klub je danas u Prvoj ligi Srbije, radi sa mladim trenerima, sa mladim igračima. Stanje je zaista teško pre svega finansijsko, nasleđeni su dugogodišnji dugovi, više se trošilo nego što se prihodovalo. Nažalost, mislim da Borcu predstoji dosta godina stabilizacije, pre svega u fudbalskom kulbu, a onda vraćanje na neke staze uspeha, rezultatskih pre svega. Ipak, nije velika drama, čak i mnogo veći klubovi poput Juvetusa i Rendžersa su ispadali u treću, četvrtu ligu. Na mladim trenerima, pre svega na mladom Stanisavljeviću i ekipu koju je on okupio je da rade naporno i vredno u narednim godinama i ubeđen sam da će rezultati doći. Napravljeni su veštački teren, pomoćni, glavni teren, ceo stadion u koji grad investira 10 godina, želimo da otvorimo i lokale ka Moravi. Od tih lokala deo može klub da prihoduje, ne samo od TV prava, ulaznica i prodaje igrača, nažalost toga je sve manje. Mislim da i Borac, što samo ime govori, mora da se bori.

– Gde vidite Čačak do kraja mandata?
Čačak vidim sada i u budućnosti kao grad mladosti, iskustva, grad nasmejanih i vedrih ljudi, pun optimizma, grad koji je svakoga primio, svakoga ispratio kao dragog gosta i prijatelja i svi oni koji su bili jednom u Čačku, ponovo su se vraćali. U Čačku sam se rodio, odrastao i porodica i familija vezani su za Čačak. Ubeđen sam da ovaj grad ima perspektivu, na dobrom je putu. Napravili smo dobre, čvrste temelje i na nama je da zajedničkim snagama izgradimo jednu stabilnu, dobru kuću u kojoj ćemo svi živeti, koliko toliko srećni.