Igre na sreću u državnu kasu unesu desetine miliona evra

Foto: Profimedia

Industrija igara na sreću u Srbiji doprinela je iznosom od skoro 140 miliona evra direktno, a indirektno sa više od 500 miliona BDP-a Srbije, što je oko 1, 45 odsto, pokazuju podaci Udruženja priređivača igara na sreću Srbije (UPIS).

Industrija igara na sreću u Srbiji poslednjih godina profilisala kao značajna privredna grana sa pozitivnim uticajem kako na privredu, tako i društvo, zaključak je konferencije za novinare, na kojoj jsu predstavnici Udruženja priređivača igara na sreću Srbije predstavili ekonomske pokazatelje poslovanja i rezultate na polju društvene odgovornosti. 

Direktor Udruženja Rade Karan rekao je da kompanije članice pokrivaju oko 60 odsto tržišta posebnih igara na sreću, i da je u prošloj godini na ime svih vrsta poreza, taksi i naknada na osnovu Zakona o igrama na sreću u državni budžet uplaćeno oko 30 miliona evra, a računajući i ostale fiskalne i parafiskalne namete, taj iznos je veći od 60 miliona evra. 

„Naše kompanije nemaju ni jednog dinara poreskog duga. Istovremeno redovno servisiramo i sve obaveze prema dobavljačima i tako i njima omogućavamo normalno poslovanje“, rekao je Karan a navodi se u saopštenju.

Inače, obaveze prema dobavljačima iz godine u godinu rastu, ne zbog povećanja obima posla već isključivo zbog rasta cena i usluga, naveo je on.

Direktor Udruženja priređivača igara na sreću Srbije posebno je istakao činjenicu da su kompanije članice i u otežanim uslovima poslovanja uspele da sačuvaju broj zaposlenih i da ga povećaju za skoro dva odsto i to uglavnom mladim IT stručnjacima.