Hadži Prodanova pećina naredne godine otvorena za posetioce (FOTO+VIDEO)

Foto: Reflektor

IVANJICA – U Raščićima kod Ivanjice, u toku je uređenje Hadži-Prodanove pećine. U prvoj fazi predviđeno je osvetljenje pećine, postavljanje pešačkih staza kao i njeno unutrašnje i parterno uređenje.

Direktor Turističke organizacije Ivanjica, Radomir Lišanin, kaže za portal Reflektor da će biti izgrađena zaštitna ograda i suvenirnica u neposrednoj blizini samog ulaza u pećinu.

„Druga faza podrazumeva uređenje parkinga nedaleko od pećine, kao i izgradnju pasarele iznad puta koji prolazi pored. Previđeno je i uređenje saobraćajne signalizacije. Mislim da će ovo biti jedan pravi turistički sadržaja u Ivanjici“, naglasio je Lišanin.

Foto: Reflektor

Prema njegovim rečima, opština Ivanjica je za svrhu uređenja ovog važnog speleološkog lokaliteta od Ministarstva turizma Srbije dobila 8.000.000 dinara.

Obzirom da ukupna investiciona vrednost projekta oko 13.000.000, razliku je obezbedila opština.

Vrednovano prirodno dobro od velikog značaja II kategorije, realizacijom projekta biće sačuvano i stavljeno u funkciju kao značajan arheološki, speleološki i turistički objekat, kažu u lokalnoj samoupravi.

Foto: Reflektor

Spomenik prirode Hadži-Prodanova pećina, nalazi se na sedam kilometara od Ivanjice, na putu prema Guči i Čačku.

Ime je dobila po Karađorđevom vojvodi Hadži Prodanu Gligorijeviću, koji je u pećinu sklanjao zbegove za vreme Prvog srpskog ustanka. Raniji nazivi su Rašćanska pećina i Šljepaja.

Foto: Reflektor

Ispitana dužina pećine je oko 400 metara i sastoji se od dva sprata. Prema nepotvrđenoj legendi izlaz iz nje nalazi se u dragačevskom selu Kotraža. Donji sprat pećine pored glavnog ima i dva sporedna kanala.

Ulazni deo je širok i visok oko tri metra i završava se suženjem iza koga se nalaze prostrane dvorane koje su dugačke oko 50 i široke 15 metara. Desna strana ove dvorane pokrivena je bigrenim salivom i serijom plitkih bazenčića.

U centralnom delu dvorane nalaze se debeli stalaktiti i stalagniti, a na stranama moćni salivi kao okamenjeni vodopadi. Dvorana se završava sa dva manja prodora-procepa.

Gornji sprat počinje iz dvorane glavnog kanala i ispunjen je raznobojnim i raznovrsnim nakitom.

Foto: Reflektor

U pećini postoji 25 novih vrsta pećinskih životinja (insekata), koje u svetu ili nisu poznate, ili su retke.

Hadži-Prodanova pećina spada u red malobrojnih višeslojnih paleolitskih nalazišta na centralnom Balkanu i pruža veliki potencijal za buduća istraživanja.

Kao takva predstavlja kombinaciju važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta.

Na samom ulazu u pećinu nalazi se crkva posvećena Cvetom Arhangelu Gavrilu koja je podignuta 1813. godine.