Gornjomilanovački Dom zdravlja dobija 4D ultrazvučni aparat

Foto: Opština Gornji Milanovac

Gornji Milanovac – Opštini Gornji Milanovac odobrena su sredstva u visini od oko 4.000.000 dinara na osnovu konkursa koje je raspisalo Ministarstvo bez portfelja koje se bavi populacionom politikom, za kupovinu 4D ultrazvučnog aparata.

„Pored sredstava odobrenih od strane resornog ministarstva, opština Gornji Milanovac će takođe sufinansirati ovaj projekat sa 1.800.000 dinara. Srećan sam što su prepoznali naš projekat i što će ga finansirati, imajući u vidu da 4D ultrazvuk ne postoji u Gornjem Milanovcu, čak ni u privatnim ordinacijama, pa naše trudnice idu u okolne gradove na preglede. Dom zdravlja će raspolagati sa tim aparatom i za sve trudnice sa opštine Gornji Milanovac pregled će biti besplatan“, rekao je prvi čovek Gornjeg Milanovca, Dejan Kovačević, na sednici Opštinskog veća.

On je izjavio da se sada očekuje potpisivanje ugovora o sufinansiranju sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović i od tog momenta aparat će vrlo brzo biti instaliran i moći će da se koristi.

Foto: Opština Gornji Milanovac

Kada je reč o izradi Plana detaljne regulacije „Kružna raskrsnica – Zanatski centar“ na ukrštanju ulica Vojvode Živojina Mišića i Železničke u Gornjem Milanovcu, Kovačević je naveo da je to prvi korak onoga što će kasnije biti kružni tok kod „Ideje“.

„Posle sastanka sa potpredsednicom vlade i ministarkom Zoranom Mihajilović u Čačku, imajući u vidu da se radi o regionalnom putu, doneli smo odluku da se ukine semafor kod Zanatskog centra, da se umesto semafora uradi kružna raskrsnica koja će omogućiti bolji protok vozila. Tu i sada imamo probleme kada su velike gužve, u velikim špicevima sa magistrale dolazi do zagušenja saobraćaja zbog semafora. Bukvalno vozila ostaju na samoj magistrali zbog zatvorenog semafora, pošto se dešava da crveno svetlo drži dugo zbog same raskrsnice, jel ne može drugačije da se programira“, istakao je Kovačević.

Donošenje ovog Plana detaljne regulacije, kaže on, je prvi korak kojim ćemo predvideti samu kružnu saobraćajnicu.

„Uporedo sa tim vrši se izrada projekta i projektne dokumentacije i ja se iskreno nadam da ćemo u ovoj građevinskoj sezoni uspeti da završimo i radove i da ćemo do kraja godine dobiti kružni tok koji će nam umnogome olakšati kretanje vozila u tom delu grada“, naglasio je Kovačević.

Pored ovoga, Kovačević je najavio i rekonstrukciju Železničke ulice od kompanije „Zvezda – Helios“ do semafora kod „Ideje“.

„Ovaj deo ulice je u jako lošem stanju i više nema smisla krpiti, već taj deo mora da se presvuče novim zastorom asfalta. Plan nam je da to uradimo i u nastavku Železničke ulice u nekom narednom periodu kada se za to budu stvorili ekonomski uslovi u budžetu“, rekao je Kovačević.

On je najavio i izgradnju mosta u Lunjevici, koji je oštećen u poplavama 2014. godine.

„Moramo da izgradimo taj most u Lunjevici, preti da se uruši i ugrožava domaćinstva koja ga koriste. Funkcionisanje, život i rad pet domaćinstava je dovedeno u pitanje“, izjavio je Kovačević.

Foto: Opština Gornji Milanovac

Direktor Javnog preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac, Božidar Vučetić, izvestio je članove Opštinskog veća da je to preduzeće u prethodnom periodu pored kupovine određene mehanizacije ostvarilo dobit u iznosu od dvesta osamdeset sedam miliona dinara.

Kovačević je posebno pohvalio rad ovog preduzeća, dodajući da je dobit u ovom iznosu nešto što je ostalo kao ostvarena dobit preduzeću.

„Odlučili smo da se ta dobit upiše kao kapital preduzeća. Ta dobit bi bila mnogo veća da oni nisu kupovali mehanizaciju. Ali mi insistiramo na tome da Javno preduzeće za izgradnju svaki mesec kupi nešto od mehanizacije kako bi za kratko vreme moglo da servisira opštinu Gornji Milanovac sa svim potrebama koje mi imamo“, rekao je Kovačević.

Predsednik opštine je još jednom kao bitnu činjenicu istakao da je odluka da se Javno preduzeće za izgradnju ostavi da funkcioniše i da se spoji Javnim preduzećem za puteve bila dobra odluka.

Foto: Opština Gornji Milanovac

Činjenica je da je opštini Gornji Milanovac potrebno Javno preduzeće koje obavlja ovakvu vrstu poslova i to se pokazalo u vanrednim situacijama, da imamo mogućnost da sa svojim mašinama urgentno i odmah reagujemo i izvršimo sanaciju ugroženog područja.

Takođe, zahvaljujući komunalnim delatnostima i nadležnostima koje opština ima i koje su prebačene na ovo Javno preduzeće mi možemo završiti rekonstrukciju i popravku svih putnih pravaca na teritoriji opštine Gornji Milanovac u kratkom roku.