Godina uspona dragačevskih fabrika

Foto: RINA/G. Otašević

Lučani – U hotelu „Lučani” sinoć je priređen susret privrednika dragačevskog kraja, kojim je označen kraj ove poslovne godine. Možda i najuspešnije posle niza mukotrpnih, ratnih i poratnih leta.

Ovo je četvrti put kako na kraju godine sazivamo susret privrednika, čestitam im na dobrim bilansima i hvala im što od njih uvek imamo podršku i pomoć. Želim da im sledeća godina bude još uspešnija. U ime lokalne samouprave mogu da kažem da smo se dobro izborili u četiri prethodne godine, a hvala i medijima koji su nam uvek bili pri ruci i korektno izveštavali – kazala je na svečanosti Vesna Stambolić, predsednik opštine Lučani

Perjanica dragačevske privrede, i po rezultatima i po brojnosti ovog društva bila je fabrika „MB Namenska” iz Lučana.Uspeli smo u jakoj u konkurenciji kompanija iz Evrope da kapacitete uposlimo, biće posla i sledeće godine, a kolektiv od 1.320 zaposlenih lane je ostvario dobit od 13 miliona evra, s prosečnim primanjima od 63.000 dinara. Za prvih sedam meseci ove godine imamo 7 miliona evra dobiti, pokušavamo da postignemo rezultate iz 2017. Vodio sam ovu fabriku kad je bila u gubitku, nisam imao ljudima da podelim plate, a sad kad su sve obaveze plaćene i na računu imamo 16 miliona evra gotovine. I idemo u nove investicije. Prethodnog meseca prosek zarada bio je 73.000, a za 11 meseci prosečna plata je 72.000 dinara. Naš cilj je 100.000 dinara. Pri tome, od početka prošle godine do danas, državnoj kasi dali smo 2,5 milijarde dinara na ime poreza na dobit, a plan nam je da u sledećoj godini ostvarimo proizvodnju u vrednosti 70 miliona dolara – opisuje položaj preduzeća direktor „MB Namenske”, pukovnik Radoš Milovanović, koji je u penziju otišao 2003. godine ali je nastavio da vodi kolektiv kao jedan od najvećih evropskih znalaca i trgovaca u oblasti baruta.

Još jedna lučanska fabrika, „Maksima”, kao proizvođač boja i fasada, beležila je u 12 proteklih meseci dobre bilanse.

Ove godine proizvešćemo 130.000 tona materijala u vrednosti 35 miliona evra, od kojih 11 miliona ide u izvoz. U sledećoj godini planiramo osvajanje proizvodnje novih premaza za drvo i metal i izgradnju jednog magacina. Osnovani smo 1990. godine i sada imamo 170 zaposlenih – kazala je Marija Tajisić iz ovog preduzeća, napominjući da je „Maksima” najveći srpski proizvođač u svojoj delatnosti.

U usponu je, posle niza teških godina, Industrijski kombinat „Guča”, osnovan pre šest decenija.Ovogodišnja realizacija biće između osam i devet miliona evra, trenutno radimo sa 160 zaposlenih i obezbedili smo posao za sledeću godinu – kaže inženjer Radovan Ilić, danas tehnički direktora IKG – a.

On ističe da se dobar deo proizvodnje prodaje na stranim tržištima, dodajući:Punim kapacitetom radi linija sivog i modularnog liva, linija za čelike radi sa 70 odsto, linija za flotacijske kugle za RTB Bor ne radi uopšte, nije bilo ponuda za ovaj posao. Aktiviran je izvoz livenih kamina, izvozimo u Rusiju, Češku, Holandiju, Hrvatsku, Južnu Koreju, a poluprerađevine i odlivke u Englesku, Italiju, Nemačku, Makedoniju i BiH. Moram da naglasim da u svakodnevnom poslovanju imamo izuzetnu podršku vlasnika fabrike, Momira Ćosovića.

Po prvi put od svog nastanka IKG je svoje proizvode uspešno plasirao i na tržištu Južne Koreje.

Za sada su najprodavaniji modeli peći „Lava”, „Merkuri” i „Arina”.

Peći od livenog gvožđa su godinama simbol trajnosti, kavaliteta i dizajna koji se uklapa kako u tradicionalne tako i u moderne prostore. Prodaja ovih proizvoda na tržištu Južne Koreje je dokaz da kvalitet ne zna za granice, i da svoje mesto imaju i u zemlji koja spada u 15 najrazvijenijih ekonomija sveta.

Livnica je 31. marta 2017. prešla u vlasništvo „Progres inženjeringa” iz Čačaka i počela da posluje kao samostalno pravno lice sa 100 odsto udela privatnog vlasništva. Pored osnovne delatnosti, kombinat se bavi završnom i mašinskom obradom odlivaka i metala, proizvodnjom peći i šporeta na čvrsto gorivo. U toku postojanja, menjala se tehnološka i kadrovska osposobljenost kombinata kao i asortiman proizvoda, u skladu sa tehnološkim inovacijama u oblasti livarstva, a u skladu sa zahtevima domaćeg i inostranog tržišta. Zbog izuzetnog kvaliteta odlivaka livnica pored sopstvene proizvodnje, proizvodi delove i komponente za brojne proizvođače peći i kotlova po njihovim modelima i crtežima. Livnica je tehnički i tehnološki opremljena za livenje odlivaka za potrebe rudarske industrije, elektroprivrede, građevinarstva, cementara, autoindustrije i industrije traktora, termoindustrije, mašinske industrije.