Deca iz hraniteljskih porodica učestvuju u projektu „Ruke čarobnice“

Foto: Narodni muzej Čačak

Čačak – Petnaest učesnika, deca školskog uzrasta od sedam do 15 godina, koja su smeštena u hraniteljske porodice, do 26. avgusta u dvorištu Narodnog muzeja, imaće priliku da se upozna sa tri različita zanata, ukrašavanjem medenjaka, ukrašavanjem predmeta od drveta i izradom lutaka od tekstila.

U prvom delu radionice učesnici će biti upoznati sa Stalnom postavkom Narodnog muzeja Čačak u Konaku Jovana Obrenovića i zanatskom prošlošću grada kao i sa predmetima iz Etnološke zbirke Muzeja, navodi se u saopštenju.

U drugom delu radionica uz pomoć edukatora i voditelja radionica imaće priliku da se upoznaju sa različitim materijalima i upoznaju tehnike izrade i ukrašavanja predmeta od tih materijala.

Radionicom će koordinirati Dragan Stojić, predsednik udruženja hranitelja Moravičkog okruga „Detelina sa četiri lista“.

Radionice će voditi Ivana Ćirjaković, viši kustos etnolog-antropolog u Narodnom muzeju Čačak i Snežana Jeftić, defektolog i edukator.

Učesnici radionice će imati priliku da izrade više različitih predmeta, a na kraju rada radionice imaće priliku da izrađene predmete prikažu publici na izložbi u Galeriji Narodnog muzeja Čačak.

Za projekat „Ruke čarobnice“, Udruženje hranitelja Moravičkog okruga „Detelina sa četiri lista“ i Narodni muzej Čačak dobilo sredstva na osnovu konkursa koji je raspisao grad Čačak.

Realizacijom ovog projekta učiniće se veliki napredak u pogledu socijalizacije i integracije ove populacije u zajednicu kao i sticanje navike posete ustanovama kulture i njihovim programima.