Dan državnoti obeležen i u Gornjem Milanovcu

Izvor - Reflektor

Foto: Opština Gornji Milanovac

Gornji Milanovac – Polaganjem venaca kraj biste vojvodi Živojinu Mišiću u Gornjem Milanovcu, obeleženo je Sretenje – Dan državnosti. Vence su položili predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine Podružnica Gornji Milanovac i predstavnici Vojske Srbije. U ime lokalne samouprave venac je položila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić.

Na današnji dan 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi srpski Ustav – Sretenjski ustav koji je označio početak stvaranja samostalne i nezavisne države. Dan državnosti se obeležava i kao Dan sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

Foto: Opština Gornji Milanovac

Sretenjski ustav je prvi moderni srpski ustav. U njemu su bile izražene sve potrebe srpskog društva u to doba: nacionalna emancipacija, razbijanje feudalnih ustanova i autokratske vladavine. Jedan je od prvih demokratskih ustava u Evropi.

U Šumadiji, u Kragujevcu, dobili smo modernu srpsku državu. Stvorili su je hrabri vojnik Karađorđe i nepismeni, ali veoma mudar knez Miloš Obrenović. Nama je ostavljeno u amanet da Srbiju učinimo još modernijom i da je vodimo pravim putem, navodi se u saopštenju Opštine Gornji Milanovac.

Foto: Opština Gornji Milanovac
Foto: Opština Gornji Milanovac