Da li lekari i medicinske sestre treba da imaju status službenog lica?

Foto: Gettyimages

Pre tri godine, 12. januara 2016. godine na radnom mestu u Šapcu je ubijena medicinska sestra Ljubinka Popović. Nju je hladnokrvno ubio Vukašin Vilotić koji je tog dana, dok je medicinska sestra bila na pauzi ušetao u sobu, izvadio kuhinjski nož, na svirep način joj prerezao vrat, oprao nož i vratio se u čekaonicu.

Osuđen je na 30 godina zatvora, a kazna je pokušana da mu se smanji sa obrazloženjima da je počinio ubistvo u stanju povišene emocionalne napetosti. Vilotiću ovo nije prvo krivično delo, već je bio osudjivan jer je na pešačkom prelazu ubio devojciču i tom prilikom teško povredio njenu drugaricu.

Porodicama ubijenih ponovo „diraju rane“ činjenjice se ubicama zbog psihičkih poremećaja smanjuju kazne. Često se dešava da takve osobe nakon oslobađanja ponove teška krivična dela kao što se desilo i u ovom slučaju.

Iako postoji mnogo napada na zdravstvene radnike, lekari i medicinske sestre još uvek nisu dobili status službenog lica. Postoje mnoge inicijative da zdravstveni radnici dobiju taj status, ali država još uvek nema sluha za rešavanje tog problema uprkos sve češćim napadima na medicinsko osoblje.