Centralna svečanost povodom Dana državnosti u Orašcu (VIDEO)

Izvor - Tanjug

Foto: Vlada Srbije

U Memorijalnom kompleksu u Orašcu održana je centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Vučić je poručio da je danas veliki dan – dan kada slavimo Srbiju, sećamo se predaka, ali i dan kada planiramo budućnost i postavljamo pred sebe najvažnije zadatke. Imamo i pravo i obavezu da se ponosimo našim precima, ali i obavezu da brinemo o našim potomcima, kaže Vučić i ističe da moramo da se posvetimo najtežim problemima.

Predsednik je u govoru na centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti, rekao da je ovo dan kada se sećamo naših slavnih predaka, kada se građani sreću kako sa prošlošću, tako sa sobom i sa sadašnjošću.

Foto: Vlada Srbije

Dragi građani Srbije, slaveći današnji dan, slavimo dve svete vrednosti za koje su se naši preci izborili – slavimo slobodu i slavimo srpsku državu, rekao je Vučić.

„I kako je rekao Vitezović, slobodu nam je osvetlio Karađorđe, a srpsku državu uspostavio Miloš Obrenović. Vremenska distanca je više nego dovoljna da shvatimo pogubnost svih srpskih podela“, istakao je Vučić.

Put pred nama je dugačak i težak, kaže predsednik.

„Pred nas su podigli planinske vence uslova i prepreka, ali mi smo potomci onih 300 koji su se ovde okupili, čela su nam visoko i imamo da kažemo ono što je rekao Hanibal krenuvši na Rim: ili ćemo naći put ili ćemo ga sami napraviti“, istakao je Vučić.

Foto: Vlada Srbije

Ovo je, dodao je predsednik, Srbija – slobodna i nezavisna, Srbija knezova i seljaka, Pupina i Tesle, Crnjanskog i Andrića, Putnika i Mišića, svih nas koji smo njihova deca i koji znamo šta nam je činiti.

„Danas možemo sve jer su nas oni tome naučili. Dok ovde stojim, stojim na mestu koje postoji u svakome od nas, onome što nas čini i prožima da budemo časni i dostojanstveni. Sve što nas čeka moramo da rešavamo a da nam ruke i obraz ostanu čisti, da dajemo a da ništa ne izgubimo, da se pomirimo a da ostanemo časni“, istakao je Vučić.

Podsetio je da su se daleke 1804. nedaleko od mesta na kojem se održava svečanost okupili najviđeniji Srbi Šumadije, sabrali se i doneli odluku da se podignu protiv osmanske vlasti, time zapalili plamen koji je bio toliko veliki i moćan da osvetli put Srbima i drugima oko nas koji su živeli u ropstvu.

Foto: Vlada Srbije

Iako je ustanak bio ugušen, kako je dodao, ništa više nije moglo da mu se prepreči.

Vučić je, u svom govoru, ukazao da Srbija ide ka članstvu u EU, ali ne zapostavlja prijateljstva sa Rusijom, Kinom i drugima.

„Zahvaljujući mudroj politici kojom nas je naučio gospodar Miloš, naša Srbija je iz dana u dan sve snažnija u svim poljima. Svakim danom je sve više poštovanija i uvaženija, njena reč se sve više sluša i odmerava. Zahvaljujući merama štednje, uspeli smo da ozdravimo finansije i uzdižemo privredu. Rezultate u pravoj meri i obimu ćemo tek videti“, poručio je Vučić.

„Problem svih problema – nestajanje“

Istakao je da kao predsednik mora da ukaže na ozbiljne probleme, a najvažniji i najteži problem, problem svih problema, jeste smanjenje broja naših stanovnika.

„Država ne sme da se maša u odluku pojedinaca, jer je osnivanje porodice privatna odluka, ali kao predsednik saopštio bih brojeve koji nisu dobri i koji su zabrinjavajući. Pre 67 godina rođeno je oko 165.000 dece, a sada čak 100.000 manje. Kada ne bismo činili ništa na ovom planu, situacija bila bi sve gora. Demografija i natalitet izuzetno su važni za budućnost naše zemlje“, rekao je Vučić.

Foto: Vlada Srbije

Kazao je da moramo da brinemo i planiramo sledećih 20 i 30 godina, a to nije daleko.

Podsetio je da se država iz dana u dan sve više razvija, otvara fabrike, radna mesta, pravi sportske dvorane, velelepne zgrade, bolnice, ali sve je to džaba ako nema ljudi, ako u našoj junačkoj Šumadiji bude sve manje dece čiji će plač i radost obradovati domaćine.

Međutim, kako je primetio, zbog demografske recesije se sve manje rađamo i ljudi napuštaju zemlju, „naša zemlja je pred problemom kojim moramo da se bavimo kao društvo“.

Ako smo odgovorni prema sebi i budućnim generacijama, kaže predsednik, moramo da radimo na problemu demografije.

„Treba da počnemo sa najvećom borbom protiv nestajanja – to je borba za opstanak i budućnost Srbije, borba na sve ili ništa. Ne gajim iluzije da će ići lako, znam da će biti teško, ali znam da vredi boriti se onako kako su naši preci“, istakao je Vučić.

Politikom brige o svakom detetu, majci, građanima, ali i politikom mira i stabilnosti, borićemo se da naši potomci slave Sretenje, slave Srbiju, poručio je predsednik.

„Ponosan sam što su tu naši prijatelji iz RS, što je sa nama predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac iz Hrvatske, što svi Srbi gde god da žive slave Sretenje“, naglasio je Vučić obraćajući se okupljenima u Orašcu.

Foto: Vlada Srbije

Danas, kaže, nemamo čega da se stidimo.

„Imamo pravo i obavezu da se ponosimo precima, ali i obavezu da se brinemo o potomcima i zato moramo da se posvetimo najtežim problemima. Hvala narodu Srbije na velikom poverenju koji je davao i nama ovde u Srbiji“, rekao je predsednik.

Ne mogu da objasnim koliko sam ponosan i srećan što sam prvi predsednik Srbije koji je došao u Orašac, koji je podno Karađorđevog spomenika mogao da kaže nekoliko reči, naglasio je Vučić.

Foto: Vlada Srbije

To, kako je rekao, može da stane u reči koje je tada izgovorio „nepismeni Miloš sanjajući da svi Srbi pišu, a ta je reč – sloboda“.

„Srbiju ćemo sačuvati i odbraniti na vetrometini interesa velikih sila. Ali moramo da sačuvamo i naš narod jer nam je sve džabe ako nemamo ljudi. Za to nam treba podrška svih potomaka onih koji su se ovde okupili pre više od dva veka. Sada nam je takva istorijska odluka potrebna“, zaključio je Vučić.