Arhiviranje sadašnjosti u galeriji „Nadežda Petrović“

Foto: Reflektor

Čačak – U umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku u okviru izložbe AKVIZICIJE II  2014 – 2017, u četvrtak, 10. januara u 17 časova, biće održan razgovor o radu Irene Kelečević „Arhiviranje sadašnjosti“, sa kojim je umetnica zastupljena na tekućoj izložbi, a koji je otkupljen po Konkursu Ministarstva kulture i informisanja RS 2015. godine, saopštavaju iz ove ustanvoe kulture.

Učestvuju:
Irena Kelečević – umetnica
dr Miloš Timotijević – istoričar u Narodnom muzeju u Čačku
Milica Petronijević – istoričarka umetnosti 

Projekat Senke prošlosti koji je predstavljen na 24. Memorijalu Nadežde Petrović 2007. godine, u fokusu ima Spomenik četiri vere koji je podignut 1934. godinu u Čačku. Istraživanje istorijskih okolnosti, kao i izvedeni rad predstavljaju omaž ženama tog vremena koje su bile organizovane kroz razna udruženja sa ciljem pomaganja građanima i društvu uopšte po raznim  osnovama. Nadežda Petrović je takođe bila veoma aktivna i jedan od osnivača. Na njihovu inicijativu je i podignut spomenik, gde su sahranjeni poginuli vojnici različitih zaraćenih strana i nacionalnosti u Balkanskim i Prvom Svetskom ratu. Jedinstvenost ovog spomenika je što na sebi ima obeležja četiri veroispovesti što je naročito smetalo okupatoru u Drugom Svetskom ratu, kada su i skinuti jevrejska zvezda i islamski polumesec. Nažalost, nakon  rata Spomenik je samo ograđen i postao nedostupan, a u narednih 66 godina nije postojala niti želja niti volja da se spomenik obnovi i vrate skinuti simboli.  Umetničkom intervencijom 2007. godine, prevashodnim zalaganjem UG Nadežda Petrović i učešćem grada Čačka, samom spomeniku su ponovo vraćena skinuta i izbledela obeležja tokom vremena, i samim tim skrenuta pažnja na parcijalno tretiranje istorije i trenutke namernog zaboravljanja. Projekat Arhiviranje sadašnjosti koji se nastavlja 2015. godine, planiran je da bude izveden u formi autentičnih  fotografija sa arhivskim formularima, koje beleže novi  život spomenika koji je prethodnom umetničkom intervencijom ne samo vraćen u prvobitno stanje već, što je još bitnije, postao vidljiv, dostupan i uključen u svakodnevni život i aktivnosti ne samo lokalne zajednice već i međunarodno, ponovo povezujući različite narode, konfesije i sadržaje. Irena Kelečević   

Na izložbi AKVIZICIJE II  2014 – 2017 je zastupljeno 11 umetnika (Ljubomir Ivanović, Pjer Križanić, Nebojša Bežanić, Mario L. Bralić, Dragana Žarevac, Siniša Ilić, Irena Kelečević, Milorad Mladenović, Milivoj Miško Pavlović, Ana Prodanović i Rade Mutapović) sa radovima koji su dobijeni na poklon ili otkupljeni po Konkursu Ministarstva kulture i informisanja RS. Izložba traje do 11. januara 2019. godine.
Molim vas da objavite informaciju i budete naši gosti na prezentaciji rada. Zahvaljujem vam se na dosadašnjoj saradnji i nadam se da ćemo je uspešno nastaviti i tokom 2019. godine.